Foto: cafe.ba

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u saradnji sa entitetskim ministarstvima nadležnim za zdravstvo i trgovinu, te Ministarstvom civilnih poslova BiH i Agencijom za lijekove BiH, kreiralno je listu vitalnih proizvoda bitnih za stanovništvo, koji će biti tretirani kroz takozvane zelene prioritetne trake prilikom prometa na određenim graničnim prelazima između zemalja CEFTA-e u uslovima širenja korona virusa.

„Na predloženoj listi su osnovne životne namirnice; hrana za životinje; veterinarski lijekovi i preparati; đubriva, sjemena i sadni materijal; te lijekovi i medicinska sredstva. Lista vitalnih proizvoda dostavljena je Sekretarijatu CEFTA-e na verifikaciju“, rečeno je za portal InfoBijeljina  iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Kako dodaju, konačnu listu vitalnih proizvoda, koji će biti u povoljnom transportnom režimu između zemalja članica CEFTA-e, utvrđuje Sekretarijat CEFTA-e. 

„Nakon što izvrši analizu predloženih listi vitalnih proizvoda, koje su dostavile sve zemlje članice CEFTA-e, Sekretarijat će kreirati jedinstvenu listu vitalnih proizvoda koji će imati olakšan promet između zemalja CEFTA-e“, pojasnili su iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )