Foto: Cafe.ba

Republička zdravstvena inspekcija zabranila je u prošloj godini uvoz 2.564 komada igračaka, jer je laboratorijskim analizama utvrđen nedozvoljen sadržaja ftalata i lako izvlačenje niti i kose igračaka, zbog čega predstavljaju rizik za upotrebu, potvrđeno nam je iz Inspektorata RS.

Kako podsjećaju, igračke se svrstavaju u predmete opšte upotrebe i njihova kontrola se vrši, kako prilikom uvoza u Republiku Srpsku, tako i u unutrašnjem prometu. 

“Republička zdravstvena inspekcija je prilikom uvoza protekle godine pregledala 530 pošiljki igračaka, od kojih je uzela 77 uzoraka za laboratorijsku analizu parametara zdravstvene ispravnosti i kvaliteta koji su karakteristični za dječije igračake. Laboratorijskim analizama ispituju se migracije teških metala, sadržaj sitnih dijelova, sadržaj ftalata, otpuštanje boja, izvlačenje niti i kose, isticanje propisanih upozorenja na deklaraciji i drugo”, pojašnjavaju iz Inspektorata RS. 

Kako dodaju, na osnovu rezultata laboratorijskih analiza za sedam pošiljki dječjih igračaka zabranjen je uvoz. Ističu da su kontrolisane igračke porijeklom iz različitih zemalja, međutim sve neispravne pošiljke bile su porijeklom iz Kine.

“Kada se utvrdi da je pošiljka igračaka neispravna, inspektor uvozniku zabranjuje uvoz i nalaže povrat dobavljaču ili uništavanje. U ovim slučajevima sporne igračke nisu ni puštene u promet u maloprodaju, te ne postoji rizik da su distribuirane potrošačima”, rekli su iz Inspektorata RS za portal InfoBijeljina.

Najveći rizik kod igračaka predstavljaju sitni dijelovi koji se lako odvajaju, dječje igračke sa magnetima zbog opasnosti od gutanja magneta, sadržaj ftalata, oštri dijelovi koji mogu izazvati povrede djece i neprijatan miris igračaka, lako izvlačenje niti i kose, te lako skidanje boje. 

“Roditeljima preporučujemo da prilikom kupovine prije svega provjere informacije navedene na deklaraciji, naziv proizvođača i zemlju porijekla i da ne kupuju igračke ukoliko nema svih potrebnih podataka. Potencijalno opasne su i igračke koje imaju oštre ivice ili druge dijelove koji vire, na koje se dijete može povrijediti”, ističu iz Inspektorata RS.

Kako dodaju, ukoliko kod plišanih i sličnih igračaka roditelji jednostavno povuku vlakna i ona otpadaju, ne trebaju kupovati takve proizvode jer manja djeca mogu progutati ova vlakna, kao i kod igračaka sa sitnim dijelovima ukoliko se oni mogu odvojiti od proizvoda. 

“Takođe, roditelji bi trebali i da poštuju preporuke proizvođača o starosnoj dobi za koju je neka igračka namijenjena (npr. ukoliko na proizvodu piše „nije prikladan za djecu mlađu od 3 godine”)”, naglašavaju iz Inspektorata RS.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )