Foto: RTS/SCREENSHOT

Film "Dara iz Jasenovca" o kojem priča ne samo region, već i čitav svijet, budući da je bio u trci za Oskara i Zlatni globus uspio je da dotakne i najtvrđa srca. Malena Dara preživjela je veliki bol i patnju, a i u trenucima nezamislivih užasa najveća briga joj je život dvogodišnjeg brata Bude.

Dari ubijaju majku i brata

Na samom početku fima malo ko je suzdržao suze uz potresne scene kada maloj Dari ubijaju majku i starijeg brata.

FOTO: RTS/SCREENSHOT
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Anja Stanić Ilić koja igra Nadu Ilić, majku malene Dare, u filmu je pokušala da sačuva sina da ih u logoru ne razdvoje, zbog čega su oboje izgubili živote, piše Blic.

Otac male Dare se oprašta od sina i supruge

Nakon ove teške scene u kojoj su Darina majka i stariji brat izgubili živote, slijedi još jedna, možda još teža, kada mrtvu suprugu i sina ugleda Darin otac Mile, koji nije imao priliku čak ni da ih sahrani.

FOTO: RTS/SCREENSHOT
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Kako je boravio u drugom logoru nije mogao da zna šta se desilo sa ostatkom porodice, a uz bol i veliku tugu oprostio se od najmilijih čija tijela je držao u naručju.

Dara u bolnici hrani brata

Užas koji će preživjeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći.

FOTO: RTS/SCREENSHOT
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

FOTO: RTS/SCREENSHOT
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Mališana u jednom trenutku odvode u bolnicu u kojoj boravi u užasnim uslovima, a Dara uspjeva da dođe do njega i nahrani ga jabukom.

Gasom ubijaju decu iz bolnice

Jedna od scena koja je potresla i rasplakala mnoge je ona kada dječicu iz bolnice, pred dolazak Crvenog krsta odvode u podrum.

FOTO: RTS/SCREENSHOT
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Ante Vrban traži od časne sestre da razdvoje slabu djecu i “Židove, ako ih je ostalo” i stave u podrum. Dok djeca leže jedna prekod druge, pokrivena ranama i gledaju ga pravo u oči, on ravnodušno baca gas i zatvara vrata. Dok su u prvom planu njihove nevine oči, izgladnijela tela i suze pojedinih, okrutni plan je sproveden u djelo. Bačena je gasna bomba i ovi mladi životi su ugašeni.

Blankica iz filma “Dara iz Jasenovca”

Glumica Jelena Mur, koja igra Jevrejku Blankicu u filmu “Dara iz Jasenovca”, spasila je život malenoj Dari i primila metak umjesto nje.

FOTO: RTS/SCREENSHOT
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Naime, Jelena igra zarobljenicu koja je zadužena za djecu u logoru, a tokom vremena koje su zajedno provele zavoljela je Daru. Na kraju filma ne dozvoljava da je ubiju, već joj omogućava da pobjegne sa bratom. Ipak, platila je najveću cijenu i umjesto Dare ona primila metak.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )