Foto: Tanjug

U ovom trenutku nismo u mogućnosti da odredimo kada bi to moglo da se dogodi, navedeno je u odgovoru iz Savjeta Evrope

Prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope nije na agendi sjednice Komiteta ministara spoljnih poslova koja se održava naredne nedjelje, rečeno je Glasu Amerike u toj međunarodnoj organizaciji.
 
"U ovom trenutku nismo u mogućnosti da odredimo kada bi to moglo da se dogodi. Zvanični stavovi u vezi sa tim u nadležnosti su relevantnih nacionalnih vlasti", navedeno je u odgovoru iz Savjeta Evrope.
 
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da ne prihvata da početak formiranja Zajednice srpskih opština bude osnov za članstvo takozvanog Kosova u SE ocijenivši da se radi o uslovu za žaljenje međunarodnih saveznika.
 
Kurti je na sjednici vlade u Prištini rekao da je apsurdan zahtjev da se nacrt statuta ZSO uputi Ustavnom sudu u Prištini, što je po stavovima Njemačke i Francuske prethodnih dana, uslov da se pitanje članstva tzv. Kosova u SE nađe na dnevnom redu Komiteta ministara spoljnih poslova 46 zemalja članica SE sredinom ovog mjeseca.
 
Međutim, Francuska i Njemačka zatražile su od Kosova i da otpočne potrebne korake za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom - i to nedugo pošto je PSSE usvojila preporuku o prijemu Kosova u članstvo.
 
Francuska, kojoj su se pridružile Njemačka i Italija, želi da odloži odluku o kandidaturi tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope na majskom sastanku Komiteta ministara, preneo je "Albanijan post", pozivajući se na diplomatske izvore.
 
Francuska, Njemačka i Italija smatraju da članstvo Kosova u SE treba da bude odloženo dok Priština ne dokaže da je posvećena formiranju ZSO.
 
Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope usvojila je 16. aprila nacrt izveštaja izvestioca za tzv. Kosovo u SE Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se tzv. Kosovu odobri da postane član Savjeta Evrope.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )