Foto: pitajlekara.rs

Ako imate problem s povećanom količinom gasova u kasnim satima, možete umanjiti ili riješiti taj problem malim promjenama u ishrani i ponašanju tokom dana.

S druge strane, možda patite od intolerancije na hranu ili imate probavni poremećaj koji može uzrokovati nakupljanje gasova, na primer, intoleranciju na gluten ili sindrom iritabilnog crijeva.
 
Evo nekoliko razloga zašto vam se to događa i nekoliko ideja kako to spriječiti.
 
Jedete li uveče obilne obroke?
 
Gasovi se proizvode od pojedene hrane, a zajedno sa stresovima tog dana fermentacija u gastrointestinalnom traktu može biti pojačana. Ako je vaš najveći obrok večera, stvaraće se više gasova tokom noći jer su vam potrebni sati da se hrana razgradi. Ovo je još gore ako jedete posle 19 ili 20 sati, a zatim idete da spavate pre 23 sata.
 
Bakterije u crevima
 
“Veliki deo gasova dolazi od razgradnje hrane u crijevima od bakterija i fermentacije, što je normalan svakodnevni proces”, kaže Libi Mils, registrovana dijetetičarka i portparolka Akademije za ishranu i dijetetiku.
 
Trebalo bi da organizmu date vremenski raspon od četiri do šest sati da završi probavljanje svakog obroka koji ste pojeli. Kada odete na spavanje, vaš metabolizam se automatski usporava, ali ako probava nije dovršena, proizvodiće više gasova.
 
Da biste ublažili ovu situaciju, možda ćete morati da konzumirate dodatne probavne enzime i probiotike prije ili uz obroke. Amino-kiseline takođe mogu pomoći, piše Healthguide.
 
Održavanje autonomnog nervnog sistema
 
Tokom normalne dnevne aktivnosti vaše tijelo drži mišiće analnog sfinktera zatvorenim jer ste aktivniji.
 
“Noću, nakon posla ili škole, opušteniji ste i mišić sfinktera se opušta, te je spreman za oslobađanje gasova nakupljenih tokom dana”, kaže gastroenterološkinja Kristin Li.
 
To može da bude razlog zašto tokom večeri i noći češće puštate gasove.
 
Proučite hranu koju jedete
 
Mnoge vrste hrane i pića mogu uzrokovati povećanje proizvodnje gasova u probavnom sistemu. Hrana bogata vlaknima je fermentabilnija poput pasulja, mahunarki, nekog voća, luka i pržene hrane.
 
Gazirana pića i hrana koja sadrži laktozu, poput mliječnih proizvoda, kod nekih ljudi ima tendenciju povećanja gasova. Budite svjesni koje namirnice najviše utječu na vas i smanjite ih ili izbjegavajte, posebno kasno uveče.
 
Šećeri uzrokuju veći razvoj gasova
 
Hrana bogata određenim šećerima, kao što su ksilitol, sorbitol i veštački šećeri, proizvodiće više gasova u organizmu.
 
Promjenite vrijeme obroka
 
Trebalo bi da budete dosljedni u vremenu kad jedete obroke, da imate raspored kojeg bi trebalo da se držate nabolje što možete. Kasnije tokom dana jedite hranu s manje vlakana kako biste spriječili fermentaciju gasova. Prebrzo jedenje ili pijenje može dovesti do unosa više vazduha u probavni trakt, što podstiče veći razvoj gasova.
 
Pobrinite se da vježbate i pijete dovoljno vode
 
Vježbanje i hidratacija pomažu da se održi pokretljivost crijeva. To zaustavlja zatvor i povećanu proizvodnju gasa metana u crijevima, prenosi N1.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )