Foto: pixabay.com

Užurban način života često nam ne ostavlja vremena baviti se sobom i svojim potrebama, a tako trpe i naše tijelo i naš um.

Briga o zdravlju je danas ogroman posao, piše Hello! Voditi računa o svom tjelesnom, mentalnom i društvenom životu i biti svjestan izbora koje donosiš veoma je važan korak u svačijem životu. Zaista, koliko nas sebe stavlja na prvo mjesto? Ipak, u ovom užurbanom svijetu, izdvajanje vremena za sebe je od ključne važnosti za naše zdravstveno stanje.

Sada su stručnjaci iz aplikacije za spavanje i meditaciju Calm predvidjeli sedam najboljih zdravstvenih trendova koji bi mogli biti od velike važnosti ove godine.

Putovanje za ispunjenje uma

Christi-an Slomka je menadžerica za odnose s javnošću i učiteljica "Svjesnog pokreta" u Calmu i ona kaže da sve više ljudi teži ekološki prihvatljivim putovanjima, kao što su putovanja vozom ili autobusom:

"Ova duža putovanja su savršena prilika odvojiti određeno vrijeme za opuštanje i pomlađivanje vježbama meditacije za ispunjenje uma. Često smo zbog putovanja neprestano u žurbi i niko od nas ne prepozna da je to prilika pronaći unutarnji mir."

Isključivanje društvenih mreža

U posljednje vrijeme se mnogo govori o negativnim efektima koje na nas ostavlja korištenje društvenih mreža i o mogućoj vezi između prekomjernog korištenja mobitela i anksioznosti. Nedavna istraživanja su pokazala da milenijalci i generacija Z sada izbjegavaju društvene mreže zbog iskustva realnog života. Iz Calma predviđaju pomak u korištenju naših mobitela u mnogo korisnije svrhe kao što je praćenje manjih seansi meditacije na bilo kojem mjestu ili slušanje priča prije spavanje navečer, kako bismo lakše zaspali.

Moćni drijemež

"Dug i kvalitetan san je veoma važan za mozak kako bi mogao funkcionirati na optimalnoj razini. Drijemež će zauzeti veoma važnu poziciju u 2020. godini, kada mnogi od nas budu prepoznali važnost dobrog drijemanja koji daje našem umu i našem tijelu energiju", kaže Christi-an.

Meditativne radionice

Meditative bojanke za odrasle veoma su opuštajuća stvar. Ništa nije tako dobro kao oživljavanje djetinjstva u svrhu opuštanja, a ovo je svakako jedan od boljih načina odmoriti se od užurbanog života.

"Izražavanje vaše kreativnosti drži mozak dalje od problema i prebacuje vas u sadašnjost u kojoj ste potpuno usredotočeni na ono što kreirate vlastitim rukama, čineći vas veoma smirenim. Sve ovo ima terapeutsku vrijednost na više razina", kaže Slomka.

Pažljivi obroci

Jedete li brzo? Jesu li obroci za vas više kao punjenje gorivom, nego uživanje u hrani? Ako je vaš odgovor da, možda je došlo vrijeme za promjene. Pažljiva prehrana podrazumijeva žvakanje hrane, osjećanje svih okusa i postizanje osjećaja sitosti. Što više budemo vježbali ovo, to će više postajati naučena vještina ili navika.

Teretane za mentalno zdravlje

U oktobru 2019. godine otvorena je prva teretana za mentalno zdravlje u Manchesteru. Ova teretana nudi smirujuće seanse, terapije hipnozom, razgovore sa psihijatrom i još mnogo toga. Ponuda ovakvih mjesta trebala bi biti veća u 2020. godini.

Uredan dom, uredan um

Čišćenje kuće jedna je od stvari koje izazivaju osjećaj zadovoljstva i ispunjenja.

Christi-an kaže: "Predviđamo da će meditacija zauzeti središnje mjesto u našim životima u 2020. godini, kao što ponosni Britanci kombiniraju kućanske poslove s opuštajućim tehnikama. Ako uzmemo u obzir koncept Marie Kondo 'Uredan dom, uredan um', čin čišćenja i povratak minimalizmu nastavit će odjekivati."

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )