Foto: Telegram

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro potvrdio je u utorak da je Vašington razgovarao sa Bogotom o transferu ruskog oružja u Kijev.

Prema riječima šefa države, Kolumbija ne razmatra ovaj prijedlog SAD.

"U jednom od razgovora, general Ričardson i drugi američki predstavnici rekli su mi da će zbog nemogućnosti da Kolumbija održava i remontuje to oružje, oni to učiniti i poslati ga u Ukrajinu", rekao je Petro na konferencija za štampu u Buenos Ajresu.

Prema Petrovim riječima, ruska oprema koja je trenutno u posjedu Kolumbije je u lošem stanju, jer nema načina da se održava.

"Mi ne zauzimamo ni jednu stranu. Mi smo na strani mira. Prema tome, nijedan komad ruske opreme, u kakvom god stanju da se nalazi na našoj teritoriji, neće biti upotrebljen u tom sukobu", dodao je on.
 
Petro je napomenuo da je pokrenuo temu Ukrajine na samitu Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC), koji se održava u Buenos Ajresu.
 
"Latinska Amerika, umjesto da se kladi na to koji će blok prevladati – NATO ili Rusija, treba da zahtjeva mir", rekao je on.
 
Prethodno je šef Južne komande SAD general Lora Ričardson rekla da Venecuela, Kuba, Nikaragva i još šest zemalja Latinske Amerike imaju rusko oružje i da SAD rade na tome da "ovo rusko oružje zamjene američkim ako te zemlje žele da ga prebace u Ukrajinu".
 
Pres-sekretar predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov je tokom brifinga rekao da američka inicijativa ima zakonska ograničenja, ali da će Kremlj ipak pažljivo pratiti ovo pitanje.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )