Foto: Arhiva

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas Južnu Koreju da poveća obim podrške Ukrajini.


On je ukazao na druge zemlje koje su promijenile svoju politiku neslanja oružja zemljama u sukobu.

Južna Koreja je potpisala velike sporazume o isporuci tenkova, aviona i drugog naoružanja Poljskoj od početka rata u Ukrajini, ali je južnokorejski predsjednik Jun Suk-jeol rekao da zakon njegove zemlje zabranjuje snabdijevanje oružjem sukobljene zemlje i onemogućava slanje oružja u Ukrajini.

Stoltenberg je u posjeti Seulu, na turneji koje će uključiti i Japan i ima za cilj ima jačanje veza sa saveznicima NATO suočenim sa ratom u Ukrajini.

Govoreci na Institutu za napredne studije Čej u Seulu, Stotltenberg se zahvalio Južnoj Koreji na humanitarnoj pomoci Ukrajini, ali je pozvao da učini više, dodajući da postoji "hitna potreba" za municijom /granate/.
 
Na sastancima sa visokim južnokorejskim zvaničnicima, Stoltenberg je ocijenio da su događaji u Evropi i Severnoj Americi međusobno povezani sa drugim regionima i da NATO želi da pomogne u smirivanju globalnih pretnji i širenju uticaja u Aziji.
 
Stoltenberg je rekao da su zemlje poput Njemačke, Švedske i Norveške imale sličnu politiku, ali su je promijenile.
 
Šef NATO-a je rekao da je "izuzetno važno" da Rusija ne dobije ovaj rat, ne samo zbog Ukrajine, već i kako bi se poslala poruka autoritarnim liderima, da silom ne mogu da dobiju ono što žele.
 
U saopštenju koje su danas prenijeli državni mediji, Sjeverna Koreja je nazvala Stoltenbergovu posjetu "uvodom u konfrontaciju i rat, jer donosi mračne oblake novog hladnog rata' u azijsko-pacifički region".
 
Južna Koreja je prošle godine otvorila svoju prvu diplomatsku misiju pri NATO-u, obecavajuci da ce produbiti saradnju u borbi protiv terorizma i ostalim oblastima bezbjednosti.
 
Posjeta čelnika NATO-a takođe dolazi u trenutku kada je američki sekretar odbrane Lojd Ostin trebalo da stigne u Seul na razgovore sa svojim južnokorejskim kolegom Li Jong-supom.
 
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )