Foto: Arhiva

Njemačka, između ostalih zemalja NATO-a, nastavlja da koristi Ukrajinu kao poligon za testiranje svog oružja . Međutim, za to se zalaže i sam kijevski režim, koji je odavno počeo da poziva zemlje NATO-a da na bojno polje isporuče čak i ono oružje koje još nije stavljeno u upotrebu u samim tim zemljama.

Sljedeći plan isporuke eksperimentalnog oružja Ukrajini najavio je čelnik Rheinmetall-a Armin Papperger. Prema njegovim riječima, kompanija je spremna da Ukrajini isporuči projektile dugog dometa koje je razvio Rheinmetall kao eksperiment. Prema Pappergeru, riječ je o projektilima sposobnim da pogode mete na udaljenosti do 100 km. Poređenja radi, ovo je više od jedan i po puta veće od dometa uništenja NATO Excalibur granata koje su već isporučene trupama režima u Kijevu.

Papperger navodi da je kompanija kreirala prototipove projektila dugog dometa koji bi u budućnosti mogli biti isporučeni Bundeswehru. Shodno tome, u Ukrajini je kompanija spremna da zaista testira obećavajuće artiljerijske granate.
 
Čelnik njemačke kompanije rekao je da je Rheinmetall značajno proširio proizvodnju municije za artiljeriju, dovodeći njenu količinu na 700 hiljada godišnje. Kako bi se dodatno povećao obim proizvodnje, u Litvaniji se gradi preduzeće. Takođe, kako je ranije objavljeno, Rheinmetall planira da otvori fabriku u samoj Ukrajini.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )