Foto: Nasa

Penzionisani NASA-in astronaut Scott Kelly, koji je na Međunarodnoj svemirskoj postaji proveo rekordnih 340 dana, objavio je na Twitteru svojim pratiteljima, od kojih su mnogi u Rusiji, što se događa tokom ruske invazije na Ukrajinu, kako bi odgovorio na lažne informacije.

Nakon toga je došlo do svađe između njega i Dmitrija Rogozina, direktora ruske svemirske agencije Roscosmos, tokom koje je Rus kritikovao NASA-u i njezine evropske partnere na projektu Međunarodne svemirske postaje (ISS). 
 
Amerikanac Kelly je zatim uzvratio Rogozinu, postavši time jedan od najpoznatijih astronauta koji su boravili na ISS-u, a koji je otvoreno osudio ruski napad na Ukrajinu i direktora svemirskog programa te zemlje.
 
"Vi ste prkosni i destruktivni. Možda ste razvili demenciju"
"Vi ste prkosni i destruktivni. Možda ste razvili demenciju i postali agresivni zbog preopterećenja i stresa nakon četiri svemirske misije. Mislim da biste trebali pregledati mozak u institutu naše Federalne medicinsko-biološke agencije", napisao je na Twitteru Rogozin.


Direktor Roscosmosa je Kellyju navodno na Twitteru poručio "Makni se, kretenu! Inače će smrt ISS-a biti na tvojoj savjesti", ali je kasnije obrisao tu objavu.
 
Kelly je u nedjelju u intervjuu za CBS News rekao da je Rogozin "uvijek bio klovn" i da to dokazuju i njegove nedavne primjedbe o svemirskoj postaji.
 
"Mnogi to nisu shvatili jer mu nikada nisu pridavali puno pažnje. Ali znate, ovo zapravo pokazuje kako je on zapravo velik klovn", kazao je Kelly.
 
ISS se održava u orbiti uz pomoć Rusije
 
Nakon komentara šefa Roscosmosa, neki su počeli spekulisati da bi se Rusija mogla povući iz projekta Međunarodne svemirske stanice, kojem trenutno trebaju ruske letjelice, pogonsko gorivo i potisnici da ISS ostane u orbiti.
 
No Kelly je uvjeren da bi NASA, sarađujući s komercijalnim firmama poput SpaceX-a, mogla osmisliti kako održavati svemirsku stanicu i bez pomoći Rusije.
 
"Mislim da NASA razmatra plan za nepredviđene situacije, odnosno što bi napravila da dođe do prekida saradnje s Rusijom. Ako Rusi odluče odustati od projekta, NASA-i bi bilo teško da ga sama održava. Ali znate što? NASA tako i funkcioniše. Ona na sebe preuzima teške zadatke", kazao je Kelly.
 
"Tako da mislim da ćemo smisliti način na koji ćemo održavati ISS u orbiti. Nije nemoguće to napraviti bez Rusa. Bilo bi teško, ali, znate, to radi NASA. Teške stvari", dodao je.
 
No Kelly smatra kako neće doći do prekida saradnje na projektu ISS-a jer je on važan za obje zemlje.
 
"Bez ISS-a, ruska svemirska agencija nema puno svrhe. Svi ti ljudi, od kojih su neki moji prijatelji, ostali bi bez posla. Bez posla bi vjerojatno ostao i sam Rogozin", dodao je.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )