Foto: pixabay

Američki Senat usvojio je nacrt zakona o pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

Nacrt zakona podržalo je 79 članova Senata, dok je protiv bilo 18. Prethodno je i Predstavnički dom podržao dokument koji se sada upućuje na potpis američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu.
 
S tim u vezi, američki predsjednik je rekao da će potpisati zakon čim dobije dokument i da će se obratiti Amerikancima po pitanju izdvajanja pomoći za Ukrajinu od preko 60 milijardi dolara. On je dodao da očekuje da isporuke oružja Ukrajini ponovo krenu već u toku nedjelje. Situacija zahtjeva da Vašington bez odlaganja preduzme određene korake, rekao je Bajden. Pomoć je potrebna, dodao je on, ne samo Ukrajina već i Izrael kao i izbjeglice i svi pogođeni sukobima u Gazi, Sudanu i na Haitiju.
 
„Ovaj zakon će učiniti našu zemlju i svet bezbjednijim jer podržavamo prijatelje koji se brane od terorista, kako što je HAMAS i tirana kao što je predsjednik Rusije Vladimir Putin“, naveo je Bajden.
 
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je juče da će najveći dio od 61 milijarde dolara koliko SAD izdvajaju za Kijev otići će na finansiranje američkog vojno-industrijskog kompleksa.
 
"Vašington namerava da izdvoji skoro 61 milijardu dolara kijevskom režimu kako bi spriječio krah ukrajinske vojske. Najveći dio tih sredstava otići će na finansiranje vojno-industrijskog kompleksa samih SAD. Američke vlasti cinično izjavljuju da će za njihove interese u borbi protiv Rusije umirati Ukrajinci", rekao je on.
 
Zašto je kriv Taker Karlson
 
Lider republikanaca u senatu Mič Mekonel smatra da je za odlaganje donošenja ovog zakona kriv novinar Taker Karlson jer je posle intervjua s Putinom pokrenuo demonizaciju Ukrajine.
 
„Imao je veliki auditorijum i uverio je mnoge republikance da ne odobre pomoć Ukrajini. Moguće da je to bila greška. Mislim da je bivši predsjednik Donald Tramp imao nedvosmislen pogled na to“, rekao je senator i dodao da Tramp vjerovatno nije želio da oni preduzmu bilo šta.
 
Podsjetimo, američki novinar kritikovao je nedavno članove američkog Kongresa istakavši da ni ne znaju koliko je ukrajinskih vojnika poginulo u sukobu. Za Karlsona je to prava sramota.
 
Senator: Slušamo istu propagandu kao iz vremena invazije na Irak
 
Američki republikanski senator Džej D. Vens kritikovao je novi paket pomoći za Ukrajinu, navodeći, između ostalog, da se Bajdenova administracija služi istim manipulacijama koje su bile korišćene da se američka javnost ubedi u ispravnost odluke da se napadne Irak.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )