Foto: nezavisne.com

BANJALUKA - Sezonski radnici iz Srpske uveliko odlaze na rad u druge države, tako da domaći privrednici muku muče sa nedostatkom radnika, te da bi stala u kraj ovom problemu, poslovna zajednica uputila je inicijativu Vladi Republike Srpske za donošenje zakona o sezonskim radnicima.

Naime, kako je rekao Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore regije Banjaluka, sezonsko zapošljavanje treba urediti na zakonski način, kao što je urađeno u drugim zemljama.
 
"Na ovaj način sezonski radnici bi mogli biti anagažovani na dnevnom nivou i na dnevnom nivou za njih bi se plaćala objedinjena stopu poreza i doprinosa koja će biti povlaštena", kazao je Račić.
 
Dodaje da bi se na taj način pomoglo poslodavcima koji imaju potrebu za sezonskim radnicima, a koji sve teže dolaze do njih.
 
"Sezonski radnici jedan dan dođu na posao, a već sljedeći dan se ne moraju pojaviti", pojašnjava Račić i dodaje da je njih teško "uloviti" da rade svaki dan.
 
"Donošenjem zakona, sezonsko zapošljavanje omogućavalo bi jednostavnost u sprovođenju u smislu da će svaki dan poslodavci moći da angažuju radnu snagu, da im taj dan plate doprinose za taj dio zarade koji su imali. Ukoliko se neko drugi dan ne pojavi na poslu, on automatski neće biti prijavljen i neće poslodavci prema njima imati nikakvih obaveza", pojašnjava Račić.
 
Kako je rekao, većina sezonskih radnika koji su angažovani na nekim poslovima radi na crno, te kako ističe Račić, teško ih je prijaviti jer se ne pojavljuju stalno na poslu.
 
"Donošenjem zakona bismo to zakonski uokvirili i imali bismo zadovoljstvo i radnika i, sa druge strane, poslodavaca", pojašnjava Račić i ističe da su sve zemlje u regionu sezonsko zapošljavanje to zakonski riješile.
 
Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, kazao je da bi donošenje zakona o sezonski radnicima bilo jako značajno.
 
"Sezonski radnici su radnici sa nestalnim radnim vremenom, naravno da bi bilo dobro da se sezonski rad uredi, odnosno da radnik može biti plaćen, ali i prijavljen na onoliko sati koliko je radio", rekao je Škrebić i dodao da postoji potreba za sezonskim radnicima, posebno u oblasti turizma i poljoprivrede.
 
Da je ovaj zakon prijeko potreban poslodavcima, posebno u sektoru ugostiteljstva, kaže i Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske "Horeca".
 
"Mislim da smo mi, barem regularni poslodavci koji razmišljaju dugoročnije o svom poslu, dali maksimum da zadržimo radnu snagu. Naš način razmišljanja je da bi trebalo da i država i vlast shvate većinu tih problema i da se na neki način uključimo zajedno, da kreiramo bolje uslove za opstanak naših radnika. Imamo mnogo stvari koje moramo da riješimo, a u stvari ne bavimo se još uvijek značajno tom temom", kazao je Kurtinović i istakao da su poslodavci nakon sezone spremni da vrate nazad na posao dobrog i iskusnog radnika.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )