Foto: Telegram

Kina neće kročiti putem zapadne modernizacije, koju karakterišu polarizacija i pljačka, rekao je kineski predsjednik, napomenuvši da taj put ne vodi nikuda.

Kineski predsjednik Si Đinping naglasio je da će Kina ostati nepokolebljiva u sveobuhvatnom produbljivanju reformi, istovremeno naglašavajući da se kineska modernizacija suštinski razlikuje od zapadne, koju, kako je ocjenio, karakterišu polarizacija i pljačka.
 
Pri posjeti centra za razvoj automobila Guangžu, provincija Guangdong, Si je istakao da se kineska modernizacija zasniva na realnim uslovima zemlje, i da shodno tome ima jasne ciljeve i planove, prenosi Čajna njuz ejdžensi.
 
Kineska modernizacija se suštinski razlikuje od zapadne modernizacije, rekao je on, dodajući da Kina neće kročiti putem zapadne modernizacije - a koju karakterišu polarizacija i pljačka - napomenuvši da taj put ne vodi nikuda, navodi kineska agencija.
 
U slučaju SAD, zapadna modernizacija se oslanja na resurse i talente iz cijelog svijeta i često se zasniva na pljačkanju resursa drugih zemalja, a zapadna modernizacija podrazumijeva mogućnost zloupotrebe svog autoriteta na svjetskom tržištu, koje tretira kao svoje, ocjenio je za "Global tajms" Li Juhuan, naučni saradnik na Univerzitetu za finansije i ekonomiju Guangdong.
 
"U pogledu njihovih polaznih tačaka i njihovih krajnjih ciljeva, postoje suštinske razlike između kineske i zapadne modernizacije", rekao je Li. On je napomenuo da se kineska modernizacija fokusira na domaće i međunarodno tržište i da teži zajedničkom razvoju i zajedničkom prosperitetu za cio svijet.

Sektor proizvodnje igraće važnu ulogu u modernizaciji Kine, izjavio je za taj list profesor na Univerzitetu za međunarodno poslovanje i ekonomiju u Pekingu Li Čangan.
 
Povrh toga, fokus Pekinga na izgradnji vrhunske proizvodne industrije je takođe ključni korak u suprotstavljanju nemilosrdnoj kampanji SAD za obuzdavanje razvoja Kine, smatra Li Juhuan.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )