Foto: Arhiva

Pitanje Tajvana je crvena linija u odnosima Kine i Sjedinjenih Američkih Država i Peking neće zatvarati oči pred separatističkim aktivnostima snaga koje se zalažu za ‘nezavisnost Tajvana’, rekao je kineski predsjednik Si Đinping američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu u telefonskom razgovoru.


Si je izrazio nadu da će SAD sprovesti pozitivnu izjavu predsjednika Džozefa Bajdena o nepodržavanju„nezavisnosti Tajvana“.
Kineski lider takođe je rekao da Kina neće pasivno posmatrati ako SAD budu pokušale da potisnu razvoj visokih tehnologija u Kini i uskrate zemlji pravo na napredak.

Si je primjetio i da SAD neprestano vrše pritisak na naučnu, tehničku, trgovinsku i ekonomsku sferu Kine, a sve više kineskih kompanija nalazi se na listama sankcija.

„To nije ‘eliminisanje rizika’, već stvaranje rizika. Ako Sjedinjene Američke Države žele da nastave obostrano korisnu saradnju i zajednički dijele dividende razvoja Kine, vrata Kine će uvijek biti otvorena. Ali ako SAD budu insistirale na suzbijanju visokotehnološkog razvoja Kine i lišavale Kinu njenog zakonskog prava na razvoj, nećemo ćutke posmatrati i ostati neaktivni“, rekao je kineski lider.

Si je kazao i da su se odnosi Kine i SAD stabilizovali posljednjih mjeseci, što su pozdravili svi sektori stanovništva u obe zemlje, kao i međunarodna zajednica.
„Prošlog novembra, gospodin predsednik i ja smo se sastali u San Francisku i predstavili viziju San Franciska orijentisanu na budućnost. Tokom proteklih nekoliko meseci, timovi sa obe strane su ozbiljno radili na sprovođenju sporazuma koje smo postigli“, rekao je Si Đinping.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )