Foto: youtube

Nema ljepšeg osjećaja nego kad kućom počne da se širi miris tek ispečene sirnice. Za sve mlade domaćice ili one koje imaju malo vremena, a poželjele su sirnicu, donosimo recept za ukusnu i sočnu pitu sa gotovim korama.

Sastojci:

1 pakovanje(500 gr) jufke

1/2 kg mladog kravljeg sira

4 kom jaja

1-1,5 dcl mineralne vode

2,5 dcl mlijeka

1 kašika maslaca

so

ulje

Priprema:

FIL

U posudu istresti sir, jaja, dodati 4 kašike ulja, mineralnu vodu i 2-3 kašičice soli sve ovo dobro umutiti da smjesa bude ujednačena ( neka ne bude previše rijetko).

SLAGANJE PITE

U podmazan pleh stavljati koru po koru i svaku posebno pomastiti (na dno 3 kore) posljednju ne mastiti nego na nju stavljati fil.

Na fil staviti 2 kore ,pomastiti ih i ponovo staviti fil.

Postupak ponavljati dok se ne potroše kore.

Na kraju staviti 3 kore na vrh čije krajeve ćemo podviti pod cijelu pitu.

Pouljiti pitu i staviti je u predhodno zagrijanu rernu na 250°C i peći 15-tak minuta

ZALJEV ZA PITU:

U posebnu posudu staviti slatko mlijeko, maslac i kašičicu soli i staviti da prokuva

Kada je pita pečena zaliti je ovim poljevom i ostaviti da malo odstoji tj. da upije zaljev.

Sjeći na manje komade i poslužiti. Prijatno!

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )