Foto: youtube
Nema ljepšeg osjećaja nego kad kućom počne da se širi miris tek ispečene sirnice. Za sve mlade domaćice ili one koje imaju malo vremena, a poželjele su sirnicu, donosimo recept za ukusnu i sočnu pitu sa gotovim korama.
Sastojci:
1 pakovanje(500 gr) jufke
1/2 kg mladog kravljeg sira
4 kom jaja
1-1,5 dcl mineralne vode
2,5 dcl mlijeka
1 kašika maslaca
so
ulje
Priprema:
FIL
U posudu istresti sir, jaja, dodati 4 kašike ulja, mineralnu vodu i 2-3 kašičice soli sve ovo dobro umutiti da smjesa bude ujednačena ( neka ne bude previše rijetko).
SLAGANJE PITE
U podmazan pleh stavljati koru po koru i svaku posebno pomastiti (na dno 3 kore) posljednju ne mastiti nego na nju stavljati fil.
Na fil staviti 2 kore ,pomastiti ih i ponovo staviti fil.
Postupak ponavljati dok se ne potroše kore.
Na kraju staviti 3 kore na vrh čije krajeve ćemo podviti pod cijelu pitu.
Pouljiti pitu i staviti je u predhodno zagrijanu rernu na 250°C i peći 15-tak minuta
ZALJEV ZA PITU:
U posebnu posudu staviti slatko mlijeko, maslac i kašičicu soli i staviti da prokuva
Kada je pita pečena zaliti je ovim poljevom i ostaviti da malo odstoji tj. da upije zaljev.
Sjeći na manje komade i poslužiti. Prijatno!