Foto: srpskainfo.com

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez najavio je da bi, nakon tromjesečne borbe sa korona virusom, moglo doći do postepenog popuštanja određenih mjera koje su pomogle da se situacija za sada drži pod kontrolom.

– Razgovarali smo o popuštanju mjera za naredni period, ali popuštanje mera ne znači vraćanje na stari način života. Moramo jasno reći da ćemo duži vremenski period živjeti pod određenim restrikcijama. Moraćemo razmišljati da sve ono što ublažavamo, ne znači eliminisanje lične zaštite i zaštite stanovništva. Još dugo vremena ćemo morati nositi i maske i rukavice i ponašati se odgovorno, držati distancu, povećati mjere opšte higijene kao i do sada – rekao je Čerkez.

On je naglasio da će eventualno popuštanje određenih mjera olakšati život stanovništva u BiH.


– Svjesni smo da je korona virus promijenio ne samo živote nas u BiH, nego i živote u cijelom svijetu i svjesni smo da će to trajati još duži period. Ono što prije svega razmatramo je omogućavanje osobama treće životne dobi, kao i mlađim osobama izlazak – koliko puta sedmično i na koji način. Sve mjere koje se budu uvodile, uvodiće se na 15 dana, tako da možemo pratiti efekte i da budemo spremni da, ukoliko nam se počnu dešavati neželjene situacije, možemo brzo intervenisati. Popuštanje mjera, dakle, ne znači i njihovu potpunu eliminaciju. Epidemija nije ni blizu kraja i moramo pratiti situaciju kontinuirano, da bismo mogli adekvatno reagovati – istakao je Čerkez.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )