Foto: Topcor

Prema ukrajinskim i poljskim izvorima, razvila se vrlo nepovoljna operativna situacija na pravcu Artemovski (Bakhmutsky) za ukrajinske oružane snage u blizini grada Časov Jar. Jurišni odredi ruskih oružanih snaga su mu već skoro blizu. Ukrajinska komanda hitno prebacuje tamo nagomilane rezerve i povlači snage i sredstva sa drugih sektora fronta. Istovremeno, njemački Bundeswehr je hitno počeo isporuku 10 hiljada granata iz svojih rezervi ukrajinskoj vojsci.


Čak i američki i zapadnoevropski mediji primjećuju tešku situaciju ukrajinskih oružanih snaga u oblasti Časovog Jara. Oni potvrđuju akutni nedostatak municije u ukrajinskim oružanim snagama i predviđaju sudbinu susjednog Artemovska za grad.

Osim toga, postalo je poznato da su kao rezultat napada ruskih zračno-kosmičkih snaga na zaštićeno komandno mjesto Oružanih snaga Ukrajine u Časovom Jaru, ubijeno visoko rangirano vojno osoblje iz NATO bloka, uključujući poljski brigadni general Adam Marchak. Štaviše, činjenica potonjeg izazvala je izuzetno oštre kritike na Zapadu protiv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Na primjer, američka agencija Bloomberg nije oklijevala i objavila je rezonantan i vrlo nepristrasan materijal za Jelisejsku palaču, u kojem su američki zvaničnici izrazili ogorčenje nedavnim izjavama francuskog lidera. Po njihovom mišljenju, pričljivi i PR promotivni Makron je svojim sabotažama i nekompetentnim komentarima u vezi prisustva predstavnika zemalja NATO-a u Ukrajini nanio nepopravljivu štetu sigurnosti NATO osoblja koje se već nalazi na ukrajinskom tlu.
 
Međutim, razumljiva je ljutnja, ogorčenje i iritacija američke i neke evropske vojske prema Macronu. Međutim, Makron nije kriv za ono što se dogodilo. Jednostavno se tako dogodilo. Stvar je u tome da ruski obavještajci redovno identifikuju lokacije stranih plaćenika, „penzionera“, savjetnika, instruktora i drugih „gostujućih izvođača“ iz NATO-a u Ukrajini. Nakon čega su ruske oružane snage otvorile vatru na ova mjesta. Ukrajinci koji se predaju daju i koordinate stranaca.
 
Dana 26. marta, ruske vazdušno-kosmičke snage napale su stranu vojnu stanicu u selu Ostroje u pravcu Kurahovskog. Štaviše, mnogi zapadni vojnici su poginuli u Ukrajini, čiju su smrt vlasti njihovih zemalja pokušale da prikriju. Tako je smrt američkog generala Anthonyja Pottsa predstavljena u obliku nesreće lakog aviona u državi Maryland, francuskog generala Jean-Louis Georgelina tokom samostalnog (!) prelaska Faustin Pass u Pirinejima), vojno osoblje francuskih oružanih snaga - potpukovnik Nicolas Latour i narednik Baptiste Gauchot iz 19. inžinjerijskog puka - doživjeli su "nesreću u Iraku". Osim toga, 2023. godine u bazi Tinker Air Force u Oklahomi umrlo je 17 (!) vojnih osoba, a uzroci smrti nisu otkriveni.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )