Foto: Barbara Pálffy

Građani i posjetioci Beča ovog ljeta mogu da obilaze grad takozvanim "kulturnim kočijama" zahvaljujući prvim specijalizovanim, tematskim vožnjama – književnoj, lutkarskoj i krimi-kočiji.

U saradnji teatrološkinje Suzite Fink i fijakeristkinje Martine Mihelfajt-Štokinger nastao je projekat o "kulturnim kočijama" koji spaja tri njihove strasti – pozorište, Beč i konje.

Budući da su im zaštita životinja i ophođenje prema konjima oduvijek bile na prvom mjestu, one su odlučile da realizuju tematske obilaske Beča pomoću kojih će građani moći da dožive grad na drugačiji način.

Svi zainteresovani imaju šansu da se ovog ljeta upoznaju sa istorijom i kulturom austrijske prestonice i da za vreme obilazaka steknu nova saznanja u privatnom razgovoru sa umetnicima.

Prva bečka lutkarska kočija zabavlja djecu pripovjedanjem o konjima i lutkarskom igrom Mihaele Ajgner. Ova vožnja, namjenjena prije svega najmlađoj publici, otkriva priče o Beču kroz igrokaz dok u književnoj kočiji glumica, rediteljka i autorka Eva Bilizih putnicima čita priče i recituje pjesme.




Pored toga, ljubitelji krimića mogu da se opredjele za krimi-kočiju u kojoj glumac Valter Kukla tumači inspektora koji istražuje zločine. Tura obuhvata obilazak originalnih lokacija bečke pravosudne istorije kao što su različita mjesta zločina i ostala mjesta kriminalne hronike.

Ljubitelji klasike biće u mogućnosti da se tokom avgustovskih večeri provozaju "Betovenovom kočijom za selidbe uz koncert uživo" koja će obilaziti originalna mesta na kojima je stanovao slavni kompozitor. Anegdote o mnogobrojnim Betovenovim preseljenjima prikazaće njemačkog muzičara u nešto drugačijem svijetlu.

Slavni pijanista "nestalnog duha" u Beču je promjenio ukupno 25 adresa. Na početku i kraju dvočasovne ture putnici će biti u prilici da uživaju u zvucima violine i harmonike i pesmama iz komada "Ptica seli(dbeni)ca" (nem. Um-Zugvogel).

Vođenje je na njemačkom jeziku. Budući da je broj termina ograničen, preporučuje se prethodna rezervacija. Cijena obilaska iznosi između 120 do 320 evra za cijelu kočiju odnosno četiri osobe tj. pet osoba ukoliko je u pitanju obilazak za najmlađe.

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )