Foto: x.com

Evropsko vijeće danas će započeti dvodnevno zasjedanje koje za Bosnu i Hercegovinu može po mnogo čemu biti istorijsko.

Naime, na sjednici koja počinje danas 21. marta, čelnici Evropske unije trebali bi razgovarati o podršci Ukrajini, sigurnosnim i odbrambenim pitanjima koja se tiču same Evrope, aktuelnim pitanjima na Bliskom istoku, ali i ono što je najvažnije - proširenju Evropske unije.
 
Upravo u tom kontekstu, lideri Evropske unije razgovarat će o najnovijim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Moldaviji, a danima unazad brojni čelnici EU i BiH ističu kako će se na današnjem sastanku i zvanično odobriti početak pregovora EU s BiH, što svakako predstavlja jedan od najvažniji koraka ka evropskim integracijama države.
 
"Na ovom sastanku u decembru 2023. godine, čelnici EU dali su zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su zemlje preduzele relevantne korake navedene u izvještaju komisije. Lideri su također izrazili spremnost za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, kada bude postignuta neophodna usklađenost za članstvo.
 
U međuvremenu, domaći lideri su usvojili određene reforme, a predsjednica Evropske komisije saopštila je kako će poslati preporuku Evropskom vijeću za otvaranje pregovora.
 
Iako se očekuje ovakva odluka, treba naglasiti kako pojedine države članice EU ističu kako ti pregovori ipak moraju biti uslovljeni određenim dodatnim reformama, a koje se podrazumijevaju u sklopu 14 prioriteta Evropske komisije.
 
Takav stav prvenstveno je zauzela Nizozemska koja je dan uoči zasjedanja Evropskog vijeća u parlamentu donijela odluku upravo o tome kako će podržati otvaranje pregovora s BiH, ali da se tačan datum otvaranja pregovora tek treba znati nakon što čelnici BiH ispune dodatne reforme.
 
Sastanak čelnika zemalja EU trebao bi početi oko podne, a za sada nije poznato kada će odluka o pregovaračkom statusu BiH biti i zvanično saopćena, a što svakako ovisi o dinamici diskusija o drugim temama koje će se također naći na dnevnom redu dvodnevnog samita.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )