Foto: Twitter

Najnoviji sistem naoružanja Sjeverne Koreje daje novi pogled na stari koncept kamuflaže.

Tokom posljednje parade trgom Kim Il-Sunga povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja Sjeverne Koreje, paravojne snage Radničko-seljačke Crvene garde predstavile su flotu višecjevnih raketnih bacača kamufliranih u civilne kamione.
 
Kamioni sa sanducima i kiperi su opremljeni sa po 12 cijevi s artiljerijskim raketama kalibra 122 mm, koje su raspoređene ispod krovova s mehanizmom izvlačenja. Ekipa s kiperom je čak nosila žute kačkete, a bila je naoružana puškama.
 
Na paradi su uveliko bile zastupljene paravojne snage s flotom traktora koji su vukli raketne bacače i protivtenkovske navodeće projektile na prikolicama.
 
Sjeverna Koreja je na istoj paradi prije dvije godine pokazala slične sisteme. Traktori su jasan pokazatelj stvarne sjevernokorejske operativne taktike, a to je korištenje civilnih instrumenata za totalni rat ukoliko bi došlo do konflikta.
 
Teško naoružanje također naglašava kako sjevernokorejska "civilna odbrana" posjeduje značajnu vatrenu moć.
 
Kamioni ukazuju na ponovno rađanje stare taktike obmane za prikrivanje vojne opreme na bojnom polju. SAD sličnu taktiku smatra ključnom za borbu na Pacifiku.
 
Ovaj vid kamuflaže je smrtonosna igra za bilo kojeg protivnika, jer je teško utvrditi koji kamioni, vozovi ili jezera sadrže skrivene raketne bacače. Samo jedna greška može imati skupe posljedice.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )