Foto: N1

Skijalište Bukova glava u Srebrenici je ponovo otvoreno, a koje je nazvano po istoimenom vrhu brda nadomak ovog grada.


Facebook nam je smanjio distribuciju vijesti na vašoj početnoj strani!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


Naime, ovo skijalište napravljeno je pred Olimpijadu u Sarajevu na inicijativu nekolicine zaljubljenika u zimske sportove. Navedeno skijalište građeno je sredstvima SOFK-e Srebrenica i uz pomoć volontera i članova Planinarsko-skijaškog društva koje je u međuvremenu osnovano.
 
Na skijalištu su, posebno vikendom, bile desetine Srebrenčana svih generacija, a dolazili su i gosti i iz drugih gradova.

 
Skoro 40 godina kasnije, skijalište je ponovno u funkciji.
 
“Oni koji su malo stariji sjećaju se kako je ovdje bila jedna fina destinacija koja je građanima Srebrenice pružala ovu vrstu usluge prije rata. Vođeni tom idejom pokrenuli smo ovaj projekat veoma brzo, iz tog razloga nije sve u potpunosti završeno. Ovo je jedan eksperimentalni dio koji će se nadograđivati svake godine, mi ćemo učiniti sve da naše turističke potencijale iskoristimo. Ne samo ovu lokaciju nego i Nacionalni park Drina, Rimski municipijum u Skelanima, kulturno-istorijske spomenike itd.” Izjavio je Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica za N1.

 
Cijene ski karata kreću se od 10 KM za jednodnevno skijanje, što ovo čini jedno od najpristupačnijih skijališta u okolici, a djeca do pet godina mogu potpuno besplatno da koriste skijalište.
 
Centar posjeduje stanicu za iznajmljivanje opreme, kafe bar te mjesto predviđeno za sankanje i zabavu za najmlađe.
 
“Do sada je u implementaciju ovoga projekta uloženo oko sto hiljada KM, najvećim dijelom iz kreditnih sredstava. Također, podršku su pružili lokalni privrednici kako u donacijama tako i povoljnim rokovima odloženog plaćanja. Opština Srebrenica je također prepoznala značaj razvoja ovog dijela opštine, te riješila pitanje infrastrukture, bez koje ovaj projekat ne bi bio moguć. Svjesni smo da je zimska sezona uveliko počela, ali uporedo smo pokrenuli promotivnu kampanju te očekujemo zadovoljavajući broj posjetilaca ove sezone. Nadamo se, između ostalog, da ćemo pored zimske, našim posjetiocima obezbjediti i adekvatnu ponudu tokom ljetne sezone”, kazao je za N1 direktor ski centra “Javor” Miroslav Matić.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )