Foto: srpskainfo.com

Školska nastava mogla bi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, da pretrpi određene promjene.

Razmatra se nekoliko opcija od kojih je trenutno najizvjesnija da stariji razredi prelaze na onlajn, a mlađi i dalje idu na časove u učionice.

Prema našim saznanjima, konačna odluka još uvijek nije donijeta i definitivno bi trebalo da bude presječeno u ponedjeljak. Inače, Vlada Srbije donijela je danas nove mjere, među kojima se nalazi i skraćivanje rada ugostiteljskih objekata, kafića i tržnih centara, rad od kuće, zabrana okupljanja više od pet ljudi… Primjena tih mjera kreće od utorka naredne nedjelje.

Kada je riječ o školskim ustanovcama, kako sada stvari stoje, dilema je još uvijek da li da na onlajn pređu i stariji razredi Osnovnih škola, odnosno od petog pa naviše. Prema trenutnoj zamisli, srednje škole i fakulteti bili bi onlajn.

U učionice na nastavu i dalje bi išli najmlađi od prvog do četvrtog. Vrtići su i dalje otvoreni.

Iako se svi ovi modeli razmatraju, trenutno niko prije odluke Kriznog štaba ne može sa sigurnošću da tvrdi, da se ipak neće odložiti odluka.

Ukoliko bude usvojena mjera o selektivnom prelasku na onlajn ona će biti oročena na deset ili 15 dana.

Prelazak i mlađih razreda je komplikovan i za porodice i za državu jer su roditelji na poslu i nema ko da čuva djecu. Međutim, s druge strane, prema posljednjim podacima sve više škola prelazi na onlajn.

Prema posljednjim podacima, od 30. oktobra do juče oboljelo je 1.348 učenika osnovnih i 1.277 đaka srednjih škola.

Kada je riječ o zaposlenima u osnovnim školama oboljelo je 1.607 njih, do je u srednjim riječ o 648 zaposlenih.

U predškolskim ustanovama 68 mališana je preležalo ili trenutno ima kovid, dok je zaposlenih – 588.

Iako su brojke pojedinačno gledano nisu niske, procentualno to je i dalje mali broj. Đaci još uvijek nisu za razliku od profesora i ostalog osoblja premašili jedan odsto, piše Blic.

Transmisija virusa je, procentualno gledano, najmanje zabilježena u školama, ali problem koji se mora imati u vidu je u činjenici da broj oboljelih iz dana u dan raste.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )