Foto: Tela promo

Tesla će privremeno obustaviti proizvodnju Modela S i Modela X u svojoj kalifornijskoj fabrici, a radnici se ohrabruju da u tom periodu volontiraju u firmi.

Američki proizvođač električnih automobila objavio je da će u periodu od 24. decembra do 11. januara zaustaviti pogon u kome se izrađuju Model S i Model X.

Kompanija nije saopštila razlog za prekid proizvodnje, ali vjeruje se da privremena obustava rada ima veze sa slabijim prodajnim rezultatima ovih modela u posljednje vrijeme.

Naime, Tesla je u trećem kvartalu 2020. isporučio ukupno 15.200 primjeraka Modela S i Modela X, dok je ukupno prodao 139.300 automobila. U tom periodu, ubjedljivo najviše su se tražili jeftiniji modeli 3 i Y.

Sajt Engadget takođe spekuliše da jedan dio potencijalnih kupaca Modela S čeka novu top verziju Plaid, koja će stići na tržište 2021.

Ilon Mask ne krije da je cilj kompanije da u 2020. isporuči 500.000 vozila, ali se čini da je taj rezultat teško dostižan, jer bi prodaja u posljednjem, četvrtom kvartalu ove godine trebalo da dostigne 181.600 primjeraka.


Radnici koji su zaposleni na proizvodnji Modela S i Modela X zamoljeni su da tokom predstojećeg neradnog perioda, pored plaćenih dana za božićne i novogodišnje praznike, uzmu 5 neplaćenih slobodnih dana.

Osim toga, ponuđena im je i opcija da, ukoliko žele, u tom periodu pokušaju da nađu privremeno zaposlenje u drugim odjeljenjima fabrike u Frimontu.

CNBC izvještava da su radnici čak ohrabrivani da u tom periodu volontiraju u Tesli i pomognu oko isporuke novih vozilima kupcima.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )