Foto: null

Skupština Srbije usvojila je budžet za 2021. godinu kojim su predviđeni prihodi od 1.336 milijardi dinara /oko 11,36 milijardi evra/, što je povećanje od 3,5 odsto u odnosu na rebalans budžeta iz 2020.

Budžet za 2021. godinu predviđa ukupne rashode i izdatke od 1.514 milijardi dinara /12,88 milijardi evra/, što je smanjenje od skoro 15 odsto u odnosu na rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Projektovani deficit je 178 milijardi dinara /1,51 milijardi evra/, što je tri odsto BDP-a.

Za usvajanje budžeta za iduću godinu glasao je 201 poslanik, a protiv je bilo četvoro.

Ranije je ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao da će od 1. januara za pet odsto biti povećane plate medicinskih radnika, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti 3,5 odsto, a ostalih 1,5 odsto povećanja dobiće od 1. aprila.

Vojnici će, pored toga, dobiti dodatno povećanje do 10 odsto, prenijeli su beogradski mediji.

Mali je rekao da je budžet socijalni, jer predviđa povećanje plata i penzija, kao i razvojni sa kapitalnim investicijama u zdravstvo, putnu, željezničku i komunalnu infrastrukturu, za šta je predviđeno 5,5 odsto BDP-a.

On je dodao da su ukupna izdvajanja za zdravstvo 386,3 milijarde dinara /3,28 milijardi evra/, a najviše je izdvojeno za Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

Mali je naveo da se očekuje priliv od 400 miliona evra u budžet od prodaje Komercijalne banke i da će skoro polovina tog novca, odnosno 170 miliona evra biti iskorišteno za vraćanje starih, skupih kredita, među kojima je i kredit uzet 2012. od Azerbejdžana po kamatnoj stopi od četiri odsto.

Poslije vraćanja tog kredita, očekuje se dodatno smanjenje učešća javnog duga u BDP-u za 0,4 odsto.

Budžet predviđa još veća ulaganja u poljoprivredu, kulturu i zdravstvo zbog izgradnje infrastrukture i nabavke opreme, a Mali je podsjetio da poslije više decenija, u 2021. godini počinje projekat izgradnje metroa u Beogradu.

Na sjednici parlamenta usvojen je i set pratećih zakona uz budžet, a jedan od njih predviđa napuštanje dosadašnje kontrole zapošljavanja u javnom sektoru i uvođenje fleksibilnijeg sistema koji omogućava da korisnici javnih sredstava ubuduće sami donose odluke o zapošljavanju, shodno potrebama i u zavisnosti od novca kojim raspolažu.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )