Foto: Agencije

Glumac Slavko Štimac ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno djelo "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umjetnosti glume u domaćem igranom filmu, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Štimcu će nagrada biti uručena na Filmskim susretima u Nišu koji počinju 20. avgusta.
 
Nagrada se sastoji od plakete sa likom Paje Vuisića, djelo vajara Milorada Tepavca, monografije i dokumentarne filmske storije o dobitniku.
 
Odluku je donio stručni žiri koji je imenovalo predsjedništvo Udruženja filmskih glumaca Srbije, koje je suorganizator Filmskih susreta u Nišu.
 
Nagrada "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umjetnosti glume na filmu, televiziji i sličnim medijima tradicionalno se uručuje na svečanom otvaranju festivala glumačkih ostvarenja Filmski susreti u Nišu.
 
Štimac je na filmskom platnu gotovo 50 godina i igrao je u više od 70 filmova, serija i predstava, a karijeru je započeo ulogom Ranka u filmu "Vuk samotnjak" 1972. godine, prenijeli su beogradski mediji.
 
Rođen je 1960. godine u selu Vujići, u naselju Konjsko Brdo u Hrvatskoj. Odigrao je veliki broj uloga kao dijete i tinejdžer.
 
Štimac je kao dijete glumio i u filmovima "Zimovanje u Jakobsfeldu" /1975/, "Salaš u malom ritu" /1976/ i "Vlak u snijegu" /1976/, a stigao je i do kultnog ratnog ostvarenja američkog reditelja Sema Pekinpoa "Gvozdeni krst" /1977/.
 
Između ostalih, igrao je u filmovima "Specijalno vaspitanje" /1977/, "Varljivo leto 1968" /1984/ i "Andergraundu" /1995/.
 
Sa velikanom srpskog glumišta Pavlom Vuisićem /1926-1988/ Štimac je igrao u filmovima "Tigar" /1978/, "Pakleni otok" /1979/, kultnom "Ko to tamo peva" /1980/ i "Sjećaš li se Doli Bel" Emira Kusturice.
 
Posljednjih godina glumio je i u serijama, kao što su "Državni službenik" i "Crna svadba".
 
Dobitnik je priznanja Nagrada za buduće filmove Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf za 2019. godinu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )