Foto: nova rs
Najbolji prilog za najbolje punjene šampinjone, biće današnji sočni i kremasti beli rižoto. Risotto, kako glasi originalni naziv, dolazi sa sjevera Italije. Može se poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog. Služi se sa različitim vrstama ribe, morskim plodovima, piletinom, a odlično ide i uz povrće, naročito pečurke.
Sastojci
400 gr pirinča
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika putera
1 glavica luka
2 čena bijelog luka
1 parče korijena celera
2 dl bijelog vina
1 l kipuće supe
so po ukusu
Za kraj:
1 kašika maslaca
40 gr sira ribanca
1 kašika sjeckanog peršunovog lišća
KORAK 1: Na maslinovom ulju i puteru prodinstati, crni luk, bijeli luk i sitno sjeckani koren celera. Dodati pirinač i sve propržiti 2 – 3 minuta, dok pirinač ne postane staklast.
KORAK 2: Sipati vino i uz miješanje na tihoj vatri kuvati dok tečnost ne ispari. Dodati kutlaču ranije pripremljene vruće supe u pirinač i lagano miješati. Kad pirinač upije svu tekućinu, dodati uz miješanje još jednu kutlaču supe, sve dok i ova tekućina ne uvri. Cio postupak ponavljati narednih 15-tak minuta dok ne iskoristite svu supu i dok pirinač ne omekša. Pri kraju kuvanja treba provjeravati tvrdoću pirinča što češće, kako se ne bi prekuvao. Važno je ne ubrzavati cio postupak i ne sipati više supe odjednom, već to činiti postepeno.
KORAK 3: Skinuti rižoto sa vatre i dodati nariban sir i otopljen puter, koji rižotu daje lijep i poseban „šmek“. Sve promiješati i ostaviti da odstoji, nekoliko minuta prije serviranja.
Posuti nasjeckanim peršunovim lišćem i servirati.