Foto: DW

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će uložiti sve napore da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata, da EU treba da se otvori i za druge zemlje, ali i da se zalaže za reformu Unije, prije svega kada je riječ o pravilima glasanja.

Šolc je uputio zahtjev da EU pređe na donošenje spoljnopolitičkih odluka kvalifikovanom većinom, što podrazumijeva ukidanje prava na veto pojedinačnih zemalja, ali malo je vjerovatno da će dobiti podršku Francuske i još nekih zemalja, prenosi portal Politiko.

Govoreći u srijedu pred poslanicima u Bundestagu uoči samita Evropskog savjeta koji je zakazan za danas i sutra, Šolc je rekao da će se odlučno zalagati da se i Ukrajini i Moldaviji dodjeli status kandidata za članstvo u EU i ukazao da takvo opredjeljenje nosi određene obaveze.

– Uložiću sve napore u Evropskom savjetu da obezbijedim da cijela EU jednoglasno prihvati kandidature Ukrajine i Moldavije za članstvo – najavio je njemački kancelar i predočio da “i EU takođe mora biti sposobna da primi nove članove”.

Šolc je ponovio da se zalaže za reforme u EU, prije svega za promjenu pravila glasanja kako bi se spriječilo da pojedinačne zemlje blokiraju odluke većine, posebno apostrofirajući spoljnu politiku kao oblast u kojoj je takva promjena nužna.

Nekoliko zemalja EU, uključujući Francusku, već je iznijelo primjedbe na ukidanje prava veta u ključnim oblastima kao što je spoljna politika.

Šolc je pozvao da se usvoji Maršalov plan za obnovu Ukrajine poslije rata i najavio da će Njemačka insistirati na stvaranju “međunarodne ekspertske konferencije na visokom nivou” za koordinaciju napora za obnovu Ukrajine.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )