Foto: Srpskainfo/DAVID SWANSON/EPA

Prije nego što je postao megazvijezda Bred Pit je tri godine koketirao sa scijentologijom, a s tom kontroverznom vjerom upoznala ga je početkom 1990-ih njegova tadašnja djevojka, glumica Džulijet Lusi.

Njegova veza s crkvom prekinuta je naprasno, u isto vrijeme kad je prekinuo s Luis.

Pitovoj vezi sa scijentologijom presudio je “proces pročišćavanja” koji je prolazio u Portland Selebriti Centru. O tom vremenu progovorio je Pitov bivši crkveni nadzornik, Majkl Malen, koji je u crkvi proveo 40 godina da bi je konačno 2014. napustio i potom napisao knjigu “Brainwashed” (Isprani mozak) o vremenu provedenom u njoj.

 – Bio sam školovan za rukovodioca kursa pa sam poslat na trening u Selebriti Centru Portland. Dok sam bio tamo, upoznao sam kćerku tinejdžericu izvršnog direktora scijentološke crkve sa sjedištem u Portlandu. Jedna od stvari koje mi je rekla bila je da je Bred Pit, koji je u to vrijeme izlazio sa scijentologinjom Džilijetom Luis, provodio pročišćavanje u Portlandu – kaže Malen koji je kasnije i sam imao susret s Pitom, piše Avaz.

 Prema scijentološkim zapisima, Pit je završio neke terapije u julu 1991. i specijalni kurs za “ljudsku procjenu” u maju 1993. godine. Ali sam proces inicijacije obuhvatao je i neobične seanse na kojima bi rukovodioci urlali i vrijeđali potencijalne članove. Malen tvrdi da je nemilosrdno urlao na Pita koji se toliko naljutio da je otišao i nikad se više nije vratio u okrilje crkve.

Crkva ga je ponovno pokušala privući nakon što ju je 1993. napustio, ali on je odbio sve njihove pokušaje.

– Izgleda da je zaključio da mu je bilo dosta. Pokušali su ga vratiti, ali on nikada nije nastavio sa scijentologijom – rekao je Malen.

Pit je 1993. rekao zauvijek zbogom scijentologiji, ali i glumici Džilijet Luis koja je još članica te kontroverzne crkve, baš poput njezinih slavnih kolega Džona Travolte i Toma Kruza.

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )