Foto: Sputnik

Za oslobađanje američkog marinca Pola Vilana Rusija traži da se pusti na slobodu bivši pukovnik ruske obavještajne službe Vadim Krasikov, piše CNN.


U četvrtak, tokom razmjene zarobljenika između SAD i Rusije, Rusija zajedno sa košarkašicom Britni Griner nije željela da pusti Vhelana.

U toj razmjeni, SAD su u Rusiju vratile trgovca oružjem Viktora Buta.

Ruski špijun Krasikov služi doživotnu kaznu zatvora u Njemačkoj zbog ubistva i zato SAD nisu mogle da udovolje zahtijevu Rusije. Ubio je gruzijskog državljanina u sred bijela dana u Berlinu 2018. godine.

SAD nisu uspjele da obezbjede oslobađanje špijuna

CNN je prvi put ekskluzivno izvjestio u avgustu da su Rusi zatražili da Krasikov bude pušten zajedno sa Butom, koji je služio 25-godišnju kaznu u SAD. Visoki izvor iz njemačke vlade rekao je za Si-En-En ranije ove godine da su se američki zvaničnici raspitivali u Njemačkoj o tome da li bi zemlja možda bila voljna da uključi Krasikova u razmjenu zarobljenika sa Rusima.
 
Njemačka vlada nije bila voljna da ozbiljno razmotri uključivanje Krasikova u razmjenu zatvorenika, rekao je izvor CNN-a. SAD su dale nekoliko drugih ponuda Rusima da ih natjeraju da pristanu da uključe Vhelana u razmjenu. Među imenima koja su SAD ponudile bilo je i Aleksander Vinik, Rus izručen SAD u avgustu pod optužbom za hakovanje, pranje novca i iznudu.
 
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )