Foto: Srpskainfo

Ako neko ima bilo koji od respiratornih simptoma, poput temperature, kašlaj, kijanja, grlobolje, opšte slabosti, gubitka čula okusa i mirisa, treba da ostane kod kuće, poručio je direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković.

Te osobe dužne su da se jave svom porodičnom doktoru i da ostanu kod kuće, odnosno, da ni u kojem slučaju ne idu na psoao. Ne treba da se kreću, sve dok njihov porodični ljekar ili epidemiološka služba ne procijene da je neophodno testiranje ili ono nije potrebno. Sve ovo ide u pravcu smanjenja mogućnosti širenja virusa naglašava Zeljković i dodaje da osoba sa pomenutim simptomima može biti zarazna, i tako prenijeti korona virus.

Dodaje da se isto odnosi i na roditelje koji, ako imaju simptome, ne mogu dijete slati u školu.

– Postoji šansa da su ta djeca asimptomatski slučajevi i da mogu da prenesu virus. Neodgovornim ponašanjem možemo doći u situaciju da imamo širenje korona virusa – kaže Zeljković.

Prema njegovim riječima, sa pogoršanjem vremenskih prilika, sve veći broj građana će boraviti u zatvorenom prostoru.

– Zato je još veći apel na pridržavanje mjera. Naime, u zatvorenom prostoru, uz duži boravak i bez poštovanja mjera, veoma lako može doći do prenosa zaraze. Moramo imati na umu da je dovoljan samo jedan pojedinac pozitivan na korona virus da zarazi sve osobe u jednoj prostoriji, ako se oni ne pridržavaju mjera. S druge strane, sa pridržavanjem mjera rizik pada – ističe Zeljković.

 

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )