Foto: Pexels/Ilustracija

Ako ste koristili rižu za sušenje mobilnog telefona nakon što je pao u vodu, onda ste upoznati sa činjenicom da ona upija vlagu.

To znači da može pomoći pri sušenju i drugih kućnih predmeta, poput napola osušene odjeće u vašem ormaru. Bez riže, ova odjeća može uzrokovati neprijatan miris i stvaranje buđi.
 
Budući da riža ima nevjerovatno svojstvo upijanja vlage. Riži jednostavno dodajte malo mirisnog eteričnog ulja i stavite ga u ormar.
 
Ne samo da će dobro mirisati, nego će svi vaši predmeti biti zaštićeni i nećete morati da se brinete o potencijalnom stvaranju buđi.
 
Potrebna vam je samo šoljica riže, eterično ulje po želji i mali komad tkanine i gumica koja će sve to da pričvrsti.
 
Postupak
Stavite rižu u činiju i dodajte oko 15-20 kapi eteričnog ulja. Pokrijte smjesu malim komadom tkanine i pričvrstite gumicom.
 
Stavite pripremljenu činiju na željeno mjesto, kao što je na primjer ormar.
 
Rižu možete da koristite do tri mjeseca, a kraće ako se radi o smojđoj riži. Postupak možete opet ponoviti, nakon tri mjeseca.
 
Može vam spasiti mobilni telefon
Ako vam je pametni telefon pao u vodu, znate kakva panika tada nastaje. Međutim, velika činija puna riže rješava stvar! Mobilni telefon stavite u tu činiju, potpuno ga prekrijte pirinčem i neka tako odstoji 48 sati. 
 
Napominjemo da svakako prije cijelog postupka, izvadite SIM karticu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )