Foto: N1

Jedan islamski centar u izgradnji, dvije islamske zajednice u Srbiji, a među njima višegodišnji sukobi. Posljednji je kulminirao u Novom Pazaru, kada su predstavnici jedne islamske zajednice blokirali gradilište na kom je druga islamska zajednica nedavno započela izgradnju islamskog centra.

Dvadesetak ljudi. Metalna ograda. Blokiran put i prilaz gradilištu islamskog centra u Novom Pazaru. Centar gradi Islamska zajednica Srbije koju predvodi Sead Nasufović. Blokadu su izvršile pristalice druge vjerske organizacije - Islamske zajednice u Srbiji, na čijem je čelu ranije bio Muamer Zukorlić. U centru sukoba je vlasništvo nad parcelom na kojoj se gradi, a Zukorlić tvrdi da oni koji grade nemaju legalitet.

"Čak i ako bi se to pravo priznalo, oni nemaju ni potrebne građevinske dozvole, iako to ovog trenutka nije najbitnije. I treća, ali ključna stvar je to da su oni pored parcele, koju su ne znam kako su pribavili privatno i to je njihova stvar, pokušali da uzurpiraju deo parcele Islamske zajednice i to je deo spora", rekao je Zukorlić.

Sporan dio puta koji je blokiran je dio parcele koja je u privatnom vlasništvu novopazarske porodice, od koje je Islamska zajednica koja gradi preuzela parcelu. Međutim ni ta porodica, kako tvrdi reis Nasufović, ne zna kako je dio njihove parcele upisan kao deo koji pripada muslimanskom groblju, zbog toga su jučer pokrenuli sudski proces.

"Taj put postoji više od 50 godina, u pitanju su privatni vlasnici s kojima smo mi razgovarali pre izgradnje Islamskog centra, i koji imaju svu dokumentaciju koju će predati katastru da se vrati na njihovo ime", kazao je u emisiji Studio Live reis ul ulema Islamske zajednice Srbije.


Sukobi unutar postoje još od 2007. god kada se u njoj se dogodio raskol i od kada u Srbiji postoje dvije. Međutim, kad god se promijene političke prilike na lokalu, posebno na relaciji opozicione stranke Muamera Zukorlića i vladajuće stranke Rasima Ljajića, isplivaju problemi islamske zajednice, mišljenja je Fahrudin Kladničanin iz akademske inicijative Foruum.

"Ono što oni rade na društvenim mrežama, ono što rade njihovi aktivisti jeste da stvaraju vrlo čudnu političku atmosferu gde jedni druge optužuju da su duboku ogrezli u korupciju, kriminal i različite druge stvari koje nagrizaju srbijansko društvo", ocjenjuje Kladničanin.

Policija je saopštila da je na mjestu događaja zatekla veći broj građana, koji kod sebe nisu imali oružje, da je o događaju obavješteno tužilaštvo u Novom Pazaru koje se izjasnilo da nema elemenata krivičnog djela, niti prekršaja.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )