Foto: Avaz

Vjerujem da je to samo bacanje prašine u oči pred izbore i pokušaj dodatnog približavanja Ruskoj Federaciji, kaže Korajlić

Nakon što je na predizbornom skupu u Brčkom informirao prisutne da prisluškuje američkog ambasadora u BiH i da „samo klikne“ kako bi znao šta priča, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik praktično je samog sebe prijavio za krivično djelo špijunaža.

Vjetar u leđa

Iako je poprilično zamorio javnost svojim izjavama koje naknadno nastoji ublažiti i najavama od kojih odustaje zbog pozicije koju obnaša, ali i bliskih veza s Moskvom, posljednji istup privukao je pažnju i američkih medija, ali i stručnjaka za sigurnost.
 
- Neprimjereno je da takvo nešto radi. Samo nanosi štetu i sebi i entitetu iz kojeg dolazi. Bilo bi katastrofalno kad bi to bilo tačno, a ja vjerujem da je to samo bacanje prašine u oči pred izbore i pokušaj dodatnog približavanja Ruskoj Federaciji - kaže za „Avaz“ Nedžad Korajlić, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA-e.

Prof. Armin Kržalić, zamjenik direktora Centra za sigurnosne studije, kaže da MUP RS posjeduje opremu za presretanje telefonskih razgovora. Podsjeća da nije prvi put da Dodik spominje špijunažu, jer je i na sjednici NSRS prije dvije godine kazao da prisluškuje opoziciju te da u ovom slučaju nije u pitanju samo sigurnost ambasadora SAD već i drugih važnih adresa poput EUFOR-a, NATO-a i drugih ambasada.
 
- Institucije koje vrše nadzor MUP-a RS nisu reagirale, pa mu je to dalo vjetar u leđa da ovu opremu i takav pristup koristi i prema drugima. Ove izjave treba uzeti ozbiljno jer, prema svim elementima, možemo reći da se čak radi o djelima špijunaže usmjerene protiv sigurnosti BiH ili je štetna po nju - ističe Kržalić.
 
Stručnjak za sigurnost Sandi Dizdarević podsjeća na slučaj kada je tadašnji SFOR oduzeo opremu i rasformirao zaštitarsku agenciju iz Brčkog, blisku Vlasti RS, te smatra da on daje dodatnu ozbiljnost informacijama koje je Dodik iznio u javnost.

Samo paravan

Dizdarević je prije nekoliko mjeseci upozorio da u RS postoji instalirana oprema za prisluškivanje, izraelske proizvodnje, identična onoj koja je korištena u Sjevernoj Makedoniji prije nemira i pokušaja rušenja vlade te da je tada bila pod paravanom kompjuterske akademije jednog fakulteta.

- Sadržaj ove informacije zahtijeva promptnu reakciju nadležnih organa u BiH, prvenstveno Tužilaštva BiH, SIPA-e i OSA-e BiH. Ovo je veoma ozbiljna situacija. Ali nemojmo potcjenjivati unutrašnju sigurnost i kontraobavještajnu zaštitu Ambasade SAD - ističe prof. Dizdarević.


Diplomatski skandal

Bivši direktor FUP-a Zlatko Miletić kaže da Dodikova izjava predstavlja i diplomatski skandal.
 
- Ako Tužiteljstvo BiH nije imalo priliku da vidi, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, svaki tužitelj koji je to čuo dužan je da prijavi gospodina Dodika za krivično djelo zloupotrebe u tom smislu. Ta radnja predstavlja krivično djelo - dodaje Miletić.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )