Foto: srpskainfo.com

Šta nas čeka kada padnu maske, one koje nas štite od korona virusa, jer sve su druge maske u BiH odavno pale? Da li će budućnost biti ženskog roda? I da li je uopšte važno kojeg je roda budućnost, koja za BiH ne izgleda nimalo blistavo?

Ova su pitanja nedavno postavile aktiistkinje okupljene oko inicijative “Građanke za ustavne promjene”, koje podsjećaju da statistike svjedoče da virus korona gotovo podjednako npada i muškarce i žene, ali da su žene u BiH češće kolateralna šteta epidemije.


Kako u svom autorskom tekstu navodi aktivistkinja i istraživačica Lejla Gačanica, ene su u doba korone češe izložene porodičnom nasilju i teže dolaze do pomoći i podrške, ćene nose srazmjerno veći teret u zdravstvu, medijima, trgovini, obrazovanju, gdje je i inače zaposlen veči broj žena nego muškaraca, pogoto na niže rangiranim i slabije plaćenim radnim mjestima.

Poseban problm je neplaćeni kućni rad, koji se u doba epidemije i kućne izolacije povećava i u pravilu pad na ženska pleća.

– Sav teret kućanog rada je sada, uz plaćeni rad od kuće, na ženama, uz brigu o obrazovanju djece, koja uče onlajn od kuće. Dakle, nema sumnje da trenutna kriza pogađa žene drugačije u odnosu na muškarce – navodi Gačanica.


Ona podsjeća da je talas otkaza zbog  korona krize pogodio uglavnom grane privrede u kojima je dominantna ženska radna snaga, poput ugostiteljstva, trgovine i prerađivačke industrije.


– Mjere za zaštitu i podsticanje ekonomije moraju biti inkluzivne za žene. Kad žene imaju manju moć donošenja odluka od muškaraca, bilo u domaćinstvima ili u vladi, tada je manje vjerovatno da će potrebe žena biti zadovoljene. U epidemiji i izolaciji, neophodna nam je društvena solidarnost – poručuje autorka i podsjeća da je i veliki broj maski za zaštitu od vrusa proizveden ženskim rukama, u kućnoj radinosti, volonterski.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )