Foto: pixabay.com
Grickanje badema može vam doslovno spasiti život. Svakodnevna konzumacija badema drastično smanjuje pojavu promjena u strukturi tkiva nastalih uslijed oboljenja koja vode do raka debelog crijeva
U jednom od istraživanja, znanstvenici iz American Heart Association otkrili su da je često konzumiranje orašastih plodova povezano s manjim rizikom od razvoja hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti pa čak i karcinoma.
A ovo su još četiri promjene koje je potvrdila nauka, a koje naše tijelo doživljava ako svakodnevno konzumiramo badem, navodi Bright Side.
Prema istraživanju objavljenom na Nacionalnog institutu za zdravlje, pacijenti koji su imali težak oblik akni imali su za 9% manje vitamina E u svom krvotoku. Konzumacija badema za poboljšanje izgleda kože predstavlja tradicionalni lijek na Bliskom istoku, za koji se ispostavilo da je i naučno dokazan. Bademi su prepuni vitamin E, kao i antioksidanasa koji vam mogu pomoći da izliječite akne i pomladite kožu. Ipak ne trebate pretjerivati, već je dovoljno uzeti 3-4 badema dnevno jer sadrže i visoku razinu omega 6 masnih kiselina.
U drugom istraživanju, dokazano je da će pacijenti oboljeli od dijabetesa tipa 2 doživjeti poboljšanje svog fizičkog stanja ako svakodnevno konzumiraju bademe. Oni, ne samo da pomažu da se arterije pročiste smanjivanjem lošeg kolesterola, već pridonose i smanjivanju razine šećera u krvi zahvaljujući mineralima koji se u njima nalaze.
U Indiji postoji dugogodišnja tradicija konzumacije badema kao prirodnog lijeka za reguliranje protoka tvari kroz probavni sustav i povećanje energije. Bademi su osnovni sastojak u ayurvedskoj prehrani, a često se preporučuje ženama nakon porođaja kako bi se brže oporavile i spriječile pojavu strija.
Dokazano je da bademi mogu povećati moždanu aktivnost. Prema studiji koju je proveo Barcelona Institute for Global Health, ako u trudnoći konzumirate 74 grama badema svake sedmice možete pridonijeti da vam beba bude pametnija. U istraživanju koje su proveli španjolski znanstvenici sudjelovalo je 2208 trudnica. Nakon porođaja djeca su praćena i testirana kada su imala 1,5 i 8 godina. Djeca čije su majke jele bademe tijekom trudnoće postigla su bolje rezultate na testovima inteligencije.
Nema razlike. Prema ayurvedskoj medicini, i sirovi i pečeni bademi sadrže iste hranjive tvari i pružaju iste zdravstvene koristi za naš organizam.