Foto: Pixabay

Vitamin C se nalazi u nekim namirnicama prirodno, nekima se dodaje, a dostupan je i kao dodatak ishrani. Ali kako svakodnevno uzimanje ovog vitamina utiče na tijelo?

Prema riječima dr Darena Marinisa, ovaj vitamin je esencijalan dodatak svakodnevnoj ishrani, a znati kako utiče na tijelo je važno.
 
– Vitamin C se ne proizvodi u organizmu i zato je potrebno unositi ga putem hrane – izjavio je on.
 
Vitamin C se nalazi u citrusnom voću, ali i povrću, a neki vole da ga unose pomoću suplemenata.
 
Nedostatak vitamina C može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a među najčešćim simptomima su gubitak težine, umor, upaljene desni koje znaju i da krvare, rane kojima treba dugo da zarastu, prehlada za prehladom i sl.
 
– Vitamin C je esencijalna komponenta vezivnog tkiva i igra veliku ulogu u njegovom oporavku – navodi dr Marinis.
 
Antioksidansi mogu da spriječe oštećenje ćelija, a samim tim djeluju dobro na zdravlje, kada je u pitanju oksidativni stres.
 
Dr Marinis objašnjava da je vitamin C potreban za biosintezu kolagena i zato se nalazi u tako puno kozmetičkih proizvoda.
 
Postoje dokazi da on sprečava bolesti srca, a jedna od najvećih sprovedenih studija, koja je uključivala 85.000 žena, pokazala je da unos vitamina C putem namirnica, ali i suplemenata, smanjuje rizik od koronarnih bolesti.
 
Postoje takođe i dokazi da vitamin C može da djeluje preventivno na bolesti povezane sa starenjem, makularnu degeneraciju i kataraktu, dva vodeća uzroka gubitka vida.
 
Smatra se odličnim za jačanje imuniteta, ali neki stručnjaci ističu da ne mora da bude toliko dobar u sprečavanju prehlade, kako ste možda mislili. Ipak, može da skrati trajanje prehlade, dodaje dr Marinis i objašnjava da osim toga može i da smiri uobičajene simptome kod opšte populacije.
 
Iako nije toksičan niti će uzrokovati teške posljedice ako se uzima u prevelikoj dozi, može biti odgovoran za probleme poput proliva, mučnine i grčeva u stomaku. Postoje neki dokazi koji upućuju na to da visoke doze vitamina C mogu da podstaknu određene reakcije koje će uzrokovati nastanak kamena u bubregu.
 
Vitamin C će doprinijeti apsorpciji gvožđa, a jedna studija je pokazala da samo 100 mg vitamina C može da podstakne bolju apsorpciju gvožđa u krvi.
 
S obzirom da je nemoguće stvoriti veću zalihu ovog važnog vitamina, vrlo je važno svakodnevno ga uzimati u dovoljnoj količini. Birajte paprike, pomorandže, ananas, limun i grejp, jagode, papaju, brokoli, prokelj, zelje, kelj, kivi i peršun. Dobro je imati na umu i da termička obrada namirnica uništava sav vitamin C, zato pripazite na način pripreme hrane.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )