Foto: srpskainfo.com

Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Zenici dnevno bilježi najmanje pet intervencija uzrokovanih ubodom stršljena, a čija je najezda karakteristična za ovaj period godine.

Prema riječima dr. Aide Muhić, ubodi se najčešće manifestiraju blagom lokalnom reakcijom u vidu crvenila, otoka i svraba, piše Avaz.

– Kod ljudi koji su više osjetljivi dolazi do oticanja ekstremiteta, a opasni mogu biti ukoliko se ubod dogodi na vratu ili u predjelu grla, jer mogu uzrokovati otežano disanje i gušenje. Ubodi, takođe, mogu biti opasni za pacijente koji su skloni alergijskim reakcijama i izazvati anafilaktički šok – napominje dr. Muhić.

Kaže da se, ukoliko se dogodi da osobu ubode stršljen, mjesto uboda treba isprati hladnom vodom te staviti hladnu oblogu i pokušati izvaditi žaoku.

– Ako simptomi ne prođu u periodu od sat ili dva, neophodno je javiti se u zdravstvenu ustanovu. Ukoliko nastupi nagla reakcija u vidu pada pritiska, gubitka svijesti ili ubrzanog lupanja srca, potrebno je odmah se javiti u zdravstvenu ustanovu – ističe dr. Muhić.

Naglašava da osobe koje su sklone alergijskim reakcijama bez adrenalinske injekcije trebaju izbjegavati mjesta koja su legla stršljena.

Građanima se preporučuje da ne nose šarenu odjeću i ne koriste cvjetne parfeme.

– Ali i da vode računa o ličnoj higijeni. Takođe, savjetuje se redovno korištenje sprejeva za zaštitu od otrovnih insekata – savjetuje dr. Muhić.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )