Foto: srpskainfo.com

U ponedjeljak će, između ostalih, u Srpskoj sa radom krenuti i vrtići koji će takođe morati da se pridržavaju mjera s ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa.

Vesna Rudić Grujić, specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Institutu za javno zdravstvo RS, objašnjava da nije preporučeno da djeca nose zaštitne maske.

– Uputstva nisu definitivna, a razgovara se da ne budu obavezne ni rukavice za vaspitačice, jer bi fokus trebalo da bude na higijeni ruku. Dakle, treba često prati ruke, što sa nošenjem rukavica nije moguće. Bolje je nivo higijene podići na viši nivo nego da se nose rukavice – rekla je Grujićeva za RTRS.

Dodaje da građani popuštanje mjera ne treba da shvate kao vraćanje u normalan život, ali da ne možemo ni da čekamo kraj epidemije, da bi se popuštalo sa mjerama.

– Doći će i trenutak da potpuno ukinemo mjere, samo moramo da budemo strpljivi i odgovorni. Dešava se da se kontakti zaraženih osoba ne mogu uvijek utvrditi, a epidemiolozi su ti koji tragaju za njima. Predvidjeli smo da, na primjer, osobe koje budu dolazile na tretman u tatu ili salone za masažu, ostavljaju svoje podatke, da bi u slučaju eventuelne pojave zaraze, ta osobe mogle da bude kontaktirane – kaže Grujićeva.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )