Foto: InfoBijeljina

Jesen polako kuca na vrata stanovnicima sjeverne Zemljine polulopte te će na naše prostore stići tokom vikenda, tačnije u subotu 23. septembra u 8:50 časova.

Jesen će trajati do 22. decembra do 4.27 časova, kada počinje zima.
 
U subotu ujutru Sunce će biti u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno prelazi sa sjeverne na južnu nebesku poluloptu, tako da u isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proljeće.
 
Na dan početka jeseni Sunce će u Banjaluci izaći u 6.39 časova, a zaći u 18.48 časova, što znači da će obdanica da traje 12.09 časova, a noć 11.51 čas. Obdanica i noć će biti iste dužine u utorak, 26. septembra.
 
Jesen na sjevernu Zemljinu poluloptu dolazi 266. dana 2023. godine u 38. nedjelji i u tom trenutku proći će 72,88 odsto ove godine.
 
Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Milica Đorđević rekla je Srni da, za sada, još nema nagovještaja prave kišne, tmurne jeseni, nego će u narednih mjesec dana biti toplije od prosjeka.
 
Ona je istakla da vremenska prognoza za sada nagovještava da će prvi dani jeseni biti dosta topliji od prosjeka.
 
Prema njenim riječima, u subotu i nedjelju, kada jesen nastupa kalendarski, doći do promjene vremena, uz nešto intenzivnije padavine, pogotovo u subotu poslije podne i uveče kada će doći i do pada temperature.
 
"To neće dugo trajati, početkom naredne sedmice očekuje se da će se vrijeme proljepšati i narednih mesec dana ne očekujemo značajnije pogoršanje. Biće toplije od prosjeka i uglavnom sa manjom količinom padavina od prosjeka", navela je Đorđevićeva.
 
Svratite do horizontalnog sunčanog sata u Banjaluci
Ako  svrate do horizontalnog sunčanog sata koga je Rotari klub 2022. godine poklonio gradu, Banjalučani će moći vidjeti primjer ravnodnevnice, odnosno dolaska jeseni.
 
Naime, danas se vrh trougaonog usjeka sjenke kreće po projekciji nebeskog ekvatora (prava poprečna linija).
 
"Danas su se na Zemljinoj lopti izjednačili obdanica i noć, kod nas i na cijeloj Sjevernoj polulopti je jesenja, a na Južnoj polulopti, proljećna ravnodnevica".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )