Foto: srpskainfo.com

Informacija Ministarstva bezbjednosti o staju u oblasti migracija u BiH za januar 2021. godine, koju je usvojio Savjet ministara, otkriva da dolazi do promjene u sastavu ilegalnih migranata koji dolaze u BiH.

U Informaciji se navodi da su u januaru 2021. godine Službi za poslove sa strancima BiH prijavljena 672 nezakonita migranta, odnosno gotovo isti broj kao u prethodnom mjesecu (670), ali 25 odsto manje nego u januaru 2020. godine.

U ukupnom broju prijavljenih nezakonitih migranata, najviše ih je i dalje iz Avganistana (179, odnosno 26,7 odsto), Pakistana (164, odnosno 24,5 odsto), a onda nastupa promjena. Prema novoj informaciji, na trećem mjestu po brojnosti su državljani Eritreje (64, ili 9,6 odsto), pa slijede Maroko i Egipat.

Kada se vratimo nekoliko mjeseci unazad i pogledamo Informaciju o stanju migracija u BiH u 2020. godini, vidjećemo da su na stabilnom trećem mjestu bili migranti iz Bangladeša sa 17 odsto, a potom su slijedili Maroko i Irak. Dakle, novina u januaru je najezda Eritrejaca i Egipćana.

Eritreja, afrička država na obali Crvenog mora, važi za jednu od država čiji stanovnici imaju najmanje ljudskih i građanskih prava na svijetu, zbog čega mnogi pokušavaju da pobjegnu, a Evropa im je prvi cilj. Granični sukob između Eritreje i Etiopije koji je trajao od 1998. do 2000. godine odnio je oko 100.000 života na obe strane.

Kada je riječ o Arapskoj Republici Egipat, naši građani je uglavnom poznaju kao turistički raj, ali je očigledno da je pravo stanje u toj državi daleko od sjaja poznatih ljetovališta, zbog čega su migracije njihovih građana ka Evropi počele i preko BiH.

Ostali probemi u vezi sa migranstkom krizom u BiH uglavnom su ostali isti, a među njima je i masovna zloupotreba u traženju azila.

– Od ukupno 672 nezakonita migranta, 580 njih je iskazalo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, ali je zahtjev podnijelo samo 12. Razlike između broja iskazanih namjera i podnesenih zahtjeva za azil potvrđuju da sistem azila zloupotrebljavaju osobe koje iskazivanje namjere za podnošenje zahtjeva za azil koriste kao instrument koji im omogućava zakonit boravak na teritoriji BiH u roku njene važnosti, odnosno 14 dana. Zloupotreba sistema azila je postala modus operandi nezakonitih migracija u BiH, kao i u drugim zemljama zapadnog Balkana – saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

U smještajnim kapacitetima institucija BiH, odnosno Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu, Azilantskom centru u Delijašu i kapacitetima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice 31. 1. 2021. godine boravilo je ukupno 138 osoba.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u privremenim prihvatnim centrima u BiH, koji se nalaze na području Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona, 31. januara 2021. godine boravile su 5.552 osobe. Radi se o 4.133 migranta samca (4.106 muškaraca i 27 žena), 306 porodica sa ukupno 953 člana i 466 migranata maloljetnika bez pratnje.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )