Foto: Arhiva

Rukovodstvo NATO-a ne planira mijenjati konfiguraciju svojih nuklearnih snaga, izjavio je generalni sekretar vojnog bloka Jens Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s britanskim premijerom Rišijem Sunakom u Varšavi. Prema njegovim riječima, to se odnosi i na raspoređivanje nuklearnih snaga NATO-a u Poljskoj, prenosi Reuters.

“NATO nema planove da mijenja konfiguraciju svojih nuklearnih snaga ili stacionira bilo kakve snage u bilo kojoj zemlji NATO-a ”, rekao je generalni sekretar Alijanse.
 
Stoltenberg nije odmah shvatio pitanje poljskog novinara. Potonji je morao dati objašnjenja u vezi sa mogućim raspoređivanjem nuklearnih snaga NATO-a u Poljskoj.
 
Ranije je poljski predsjednik Andrzej Duda rekao da bi Rusija mogla postaviti nuklearno oružje u Kalinjingradsku oblast. Međutim, političar nije dao nikakve dokaze za ove riječi. Duda tvrdi da bi iz tog razloga Varšava mogla pristati na smještaj američkog nuklearnog arsenala na svojoj teritoriji.
 
Kasnije je predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova progovorila o riječima poljskog lidera o nuklearnom oružju. Diplomata je to nazvao provokacijom . Prema Zaharovoj, Rusija će biti pažljivija prema Poljskoj.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )