Foto: Glas Srpske

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom u Bijeloj kući u okviru priprema za samit Alijanse koji će u julu biti održan u Vilnjusu.

Stoltenberg je zahvalio Bajdenu na njegovom vođstvu i posvećenosti Vašingtona NATO-u u najopasnijoj bezbjednosnoj situaciji u ovoj generaciji, navodi se u saopštenju NATO-a.
 
On je takođe zahvalio Kongresu SAD i američkom narodu na njihovoj ključnoj podršci Ukrajini.
 
Generalni sekretar NATO-a je rekao da SAD prednjače u podršci Ukrajini, a da su evropski saveznici i Kanada takođe obezijbedili desetine milijardi dolara vojne, finansijske i humanitarne pomoći.
 
Stoltenberg je naglasio da ova podrška pravi razliku na bojnom polju jer Ukrajina nastavlja svoju kontraofanzivu i radi na povratku teritorija.
 
On je rekao da će saveznici, na samitu NATO-a u Vilnjusu sledećeg mjeseca, pojačati podršku Ukrajini i dodatno ojačati njenu odbranu.
 
Dodao je da se raduje tome da što pre dočeka Švedsku kao punopravnu članicu NATO-a.
 
Stoltenberg se prethodno sastao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, nakon čega je izjavio da ukrajinske snage ostvaruju napredak i osvajaju teritorije u svojoj kontraofanzivi, dodavši da je tek počelo ponovno zauzimanje ukrajinske teritorije koja je trenutno pod kontrolom Moskve.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )