Foto: Mondo

Radnici u pravosuđu u Srpskoj ušli su u drugi mjesec štrajka, koji je počeo 28. februara 2024. godine. Od svojih zahtjeva ne odustaju, a danas su zakazali vanrednu Skupštinu sindikata pravosuđa.

Sindikat je u nedjelju saopštio da će o daljim potezima u ostvarivanju svojih prava donijeti odluku upravo na današnjoj sjednici.
 
"Podsjećamo, dogovor sa Ministarstvom pravde Republike Srpske još nije postignut i štrajk se nastavlja", kažu u Sindikatu pravosuđa RS.
 
Vlade RS na sjednci u petak preporučila je je Ministarstvu pravde da radnicima sudova koji štrajkuju februarske plate isplate u cjelosti, jer su u tom mjesecu štrajkovali dva dana, ali da im umanje martovske plate.
 
Ministarstvo će u svim institucijama pravosuđa poništiti odluke o utvrđivanju minimuma procesa rada u dijelu koji predviđaju da zaposleni koji učestvuju u štrajku imaju pravo na naknadu plate za vrijeme odsustvovanja sa rada, a koje su suprotne rješenju o utvrđivanju minimuma procesa rada koje je donijelo ovo ministarstvo.

Takođe Vlada  Ministarstvu pravde naredila i da nastavi pregovore sa Sindikatom pravosuđa i ponudi tekst sporazuma kojim će biti stvorene pretpostavke za daljnje pregovaranje i okončanje štrajka.
 
Štrajkači su na sastanku u Ministarstvu pravde 15. marta predstavili resornom ministru Milošu Bukejloviću prijedlog sporazuma za koji smatraju da bi mogao biti dobar osnov za rješenje situacije. Štrajkači su prije toga najavili da su spremni da uozbilje štrajk, ako ne bude dogovora.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )