Foto: crna-hronika.info

Političke stranke u Bosni i Hercegovini (BiH) potrošile su do 1. oktobra ove godine oko 10,8 miliona KM na bilborde, reklame u medijima, online oglase i predizborne skupove. Najviše sredstava uloženo je u bilborde, dok je 1,6 miliona KM izdvojeno za oglašavanje u medijima, a na online platformama kompanije Meta potrošeno je 254.000 KM.

Organizacija Transparency International u BiH (TI BiH) ističe da ovi podaci ne uključuju troškove završnice kampanje, kao ni one koji nisu lako dostupni, poput Google oglasa. Najveći potrošači kampanje su SNSD (1,6 miliona KM), SDA (1,3 miliona KM) i SDP BiH (1 milion KM).

Lokalni izbori u BiH biće održani 6. oktobra, a 3,4 miliona građana ima pravo glasa. Prema novim odredbama Izbornog zakona, stranke su obavezne podnijeti CIK-u detaljan finansijski izvještaj prije izbora.

TI BiH ukazuje na nepravilnosti, uključujući zloupotrebu javnih resursa i manipulaciju biračkim odborima. Organizacija je podnijela 123 prijave, ali sankcije su izrečene u samo 18 slučajeva, dok mnogi prijestupi prolaze nekažnjeno.

Uz to, u kampanji su zabilježeni infrastrukturni projekti vrijedni 589 miliona KM koji su promovirani kao uspjeh pojedinih stranaka.

TI BiH zaključuje da izmjene Izbornog zakona nisu postigle očekivane rezultate u sprječavanju zloupotreba javnih resursa i stranačkog uticaja na biračke odbore.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )