Foto: Ilustracija

Finansijski stres najštetniji je za zdravlje i opštu dobrobit pojedinca, ubrzava proces starenja, utiče na biomarkere zdravlja te snažnije deluje na mentalno zdravlje u odnosu na posledice tugovanja zbog bolesti, teškog gubitka ili razvoda, pokazalo je novo istraživanje britanskih naučnika.

U britanskoj studiji učestvovalo je gotovo 5000 odraslih osoba u dobi od 50 i više godina, a sproveli su ga naučnici s londonskoga "University Collegea (UCL))" i "Kings Koledža", koji su istakli da je njihova analiza prva kojom se nastojalo istražiti na koji su način različite vrste hroničnog stresa povezane s pokazateljima zdravlja starijih dobi.
 
Nacionalno reprezentativna studija potvrdila je da je finansijski stres povezan s dugoročnim promjenama u ključnim pokazateljima zdravstvenog stanja, poput imunog, nervnog i hormonalnog sistema.
 
Upoređivali šest najčešćih stresora
 
Od svih šest najčešćih stresora koje su proučavali britanski naučnici, a radilo se o finansijskom stresu, njezi za teško bolesnu ili osobu sa invaliditetom, invaliditetu, težem gubitku u porodici, o bolesti i razvodu, pokazalo se da je finansijski stres bio najštetniji faktor dugoročno povezan s najrizičnijim zdravstvenim ishodima.
 
To je utvrđeno ispitivanjem četiri biomarkera u krvi - kortizola (hormona koji se proizvodi kao odgovor na stres), C-reaktivnog proteina (CRP), fibrinogena i insulina sličnog faktora rasta 1 (IGF-1). Sve su to imunosni faktori povezani s razvojem stresa, razvojem upala i starenjem, dok je IGF-1 povezan i sa starenjem i s dugovečnošću.
 
Studija je otkrila da je kod ispitanika koji su bili pod stresom samo zbog finansijske situacije uočena 60 posto veća verovatnoća da nakon četiri godine razviju visokorizičan zdravstveni profil.
 
U slučaju svake dodatne stresne situacije, poput razvoda, ta je verovatnost skočila za dodatnih 19 posto.
 
Uočena veza zadržala se bez obzira na genetiku, socioekonomske učinke, godine ili pol ispitanika ili njihov način života.
 
Studija je pokazala i da su finansijski stres, težak gubitak i dugotrajna bolest najsnažnije uticali na promjene u imunim i neuroendokrinim biomarkerima, što ukazuje na kontinuiran fizički učinak hroničnog stresa, piše B92.
 
Još jedan zaključak britanskih naučnika je da hroničan stres može izazvati hormonalne promene i reakcije, što može uticati na pogoršanje fizičkih i mentalnih zdravstvenih problema.
 
Doktorka Odesa Hamilton s UCL-a je istakla invazivan uticaj finansijskog stresa na različite aspekte života, što se u nekim slučajevima manifestovalo porodičnim sukobima, socijalnom isključenošću, beskućništvom ili glađu.
 
Premda britanska studija ne povezuje stres i dugoročne zdravstvene probleme, ona ističe gutjecaj stresa na tijelo koje stari.
 
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Brain, Behavior and Immunity.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )