Foto: cafe.ba

Da bi se spriječilo širenje korona virusa, za vrijeme boravka gostiju u ugostiteljskim objetima, koji sutra kreću sa radom u Srpskoj, u prostorijama je potrebna stalna ventilacija dovodom svježeg vazduha spolja, uz maksimalni mogući protok vazduha.

Kako se navodi u Uputstvu za postepeno ublažavanje mjera, koje je objavio Institut za javno zdravstvo RS, neophodno je obezbijediti adekvatnu prirodnu ventilaciju i ne koristiti klima uređaje.

Prozračivanje toaleta:

U toaletima sa mehaničkom ventilacijom, ventilacija mora raditi 24/7, pod vakumom, kako bi se spriječio prijenos fekalno-oralnim putem.

Otvaranje prozora u toaletima s mehaničkom ili pasivnom ventilacijom mora se izbjegavati, jer to može uzrokovati da vazduh iz toaleta prođe u druge prostorije.

Korisnici WC trebaju biti upućeni da ispiraju WC školjke s poklopljenim poklopcem kako bi spriječili raspršivanje.

Čišćenje i dezinfekcija u objektu:

Objekte treba da čiste spremačice. Spremačica u prvoj smjeni prva ulazi u objekat i treba da provjeri da li je urađena dezinfekcija. Posljednja osoba koja izlazi na kraju radnog dana je opet spremačica, koja dezinfikuje sve radne i podne površine, kvake, slavine, rukohvate na stolicama, stolove i sjedišta stolica, ukoliko omogućavaju vlažno čišćenje, pregrade, ukoliko postoje, te sve mokre čvorove i površine sa kojima su gosti i osoblje dolazili u kontakt.

Posuđe, pribor za jelo i ostali pribor koji koriste gosti se trebaju prati mašinskim putem na temperaturi većoj od 80 stepeni. Ukoliko se posuđe i pribor peru ručno, neophodno ih je potopiti u rastvor deterdženta i vode temperature preko 60 stepeni, a nakon toga dobro isprati, ili poslije pranja potopiti u rastvor dezinfekcionog sredstva na bazi hlora u skladu sa uputstvom za dato sredstvo.

Poželjno je korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa.

Izbaciti iz upotrebe posluživanje gostiju iz posuda za zajedničku upotrebu (kečapa, senfa, soseva, ulja, slanika, šećera, čajeva), kao i samousluživanje priborom iz zajedničkih gondola.

Koristiti papirne menije za jednokratnu upotrebu ili menije za višekratnu upotrebu, koji se moraju dezinfikovati posle svakog gosta.

Svu radnu odjeću nakon završenog radnog dana je preporučeno oprati na temperaturi 60-90 stepeni.

Za sanitarne čvorove potrebno je osigurati učestalije pravilno čišćenje i higijenu.

Upravljanje otpadom:

Nakon čišćenja i dezinfekcije radnog prostora uklonite ličnu zaštitnu opremu na pravilan način.

Ličnu zaštitnu opremu i otpad od čišćenja prostora, kao i odložene maske gostiju i zaposlenih, te rukavice ukoliko ih nose, moraju se staviti u plastičnu kesu za otpad i, kada su pune, čvrsto ih zavezati. Sadržaj kesa se ne smije sabijati i iste se nakon vezivanja stavljaju u drugu plastičnu kesu za otpad, koju čvrsto vežemo i više ne otvaramo.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )