Foto: srpskainfo.com

Povišen holesterol predstavlja značajan rizik jer može da podstakne stvaranje plaka u arterijama, što rezultuje sužavanjem protoka krvi i mogućim srčanim ili moždanim udarom.

Glavni faktor koji doprinosi visokom holesterolu je ishrana, posebno unos namirnica bogatih zasićenim mastima.
 
Ali ishrana takođe može biti od pomoći u snižavanju holesterola. Prema nutricionistkinji Šoni Vilkinson, breskve mogu biti odličan dodatak vašoj ishrani ako ste zabrinuti zbog nivoa holesterola.
 
– Breskve su izuzetno korisne za držanje holesterola pod kontrolom. Imaju malo zasićenih masti, ali su bogate vlaknima – objašnjava Vilkinson.
 
Nutricionista ističe da vlakna višestruko utiču na smanjenje nivoa holesterola.

– Rastvorljiva vlakna imaju sposobnost da se vežu za holesterol u digestivnom traktu, sprečavajući apsorpciju u krvotok, a to smanjuje količinu holesterola dostupnog tijelu za upotrebu ili skladištenje. Rastvorljiva vlakna takođe mogu povećati izlučivanje žučne kiseline. Žučna kiselina se proizvodi iz holesterola u jetri i važne je za varenje. Kada se vlakna vežu za tu kiselinu u crijevima, promoviše njeno eliminisanje iz tijela. To podstiče jetru da koristi više holesterola za proizvodnju novih žučnih kiselina i tako snižava nivo ukupnog holesterola – kaže nutricionista.
 
Osim toga, vlakna koja se nalaze u breskvi usporavaju varenje, što rezultuje dužim osjećajem sitosti i stabilizacijom nivoa glukoze u krvi.

Studija, objavljena u Journal of the Academi of Nutrition and Dietetics, otkrila je da breskve spadaju među voće za koje se pokazalo da snižavaju nivo holesterola zbog sadržaja flavonoida i stilbena. Studija na skoro 1.400 ljudi pokazala je da su ljudi koji su konzumirali breskve, kao i jabuke, šljive ili kruške, smanjili nivo lipida – masti u krvi.
 
Inače breskva je niskokalorično voće koje je izuzetno hranljivo. Izvor je vitamina C, vitamina A, vitamina E i vitamina K. Sadrže i vlakna, kalijum, bakar, mangan i druge minerale koji su važni za zdravlje. Breskve su takođe bogate antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i održavanju zdravlja kože. Međutim, od vitamina najviše sadrži beta-karoten (crveno-narandžasti pigment) i vitamin C.

Visok sadržaj kalijuma u ​​plodu breskve odgovoran je za prevenciju bolesti bubrega, kao i za prevenciju čira na želucu, a vitamin C pomaže u borbi protiv alergija, virusnih i bakterijskih infekcija, respiratornih bolesti i niza drugih bolesti.
 
Postoji mnogo sorti breskvi koje se razlikuju po veličini, boji, ukusu i teksturi, a mogu se jesti same, koristiti za kolače ili džemove, ali se koriste u pripremi raznih jela kao što su salate, smutiji, voćne čaše, voćne torte i sladoledi.
 
Breskve sadrže vitamin E, koji je poznat po svom blagotvornom djelovanju na kožu. Pomaže u hidrataciji kože, smanjuje upale i štiti od oštećenja izazvanih UV zracima.
 
Treba napomenuti i da su odlična hrana za trudnice, ali i da sadrže vrlo malo kalorija, pa se smatraju odličnim saveznikom za lakše i brže mršavljenje, prenosi Ljepota i zdravlje.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )