Foto: Ilustracija

Hakeri postaju sve sofisticiraniji, a hakovanje može da ima strašne posljedice – od napada na privatne podatke pa sve do pristupa bankovnim računima napadnutih. U današnje vrijeme jednostavno mijenjanje podešavanja na telefonu više nije dovoljno da bismo bili sigurni na internetu.

Stručnjak za sajber bezbjednost Rodžer Grajm, iz američke kompanije za sajber bezbjednost KnowBe4, upozorio je korisnike Androida i iPhonea da se ne oslanjaju previše na podešavanja pametnog telefona kako bi ostali bezbijedni.
 
"Svako ko misli da će bilo koje podešavanje spriječiti hakere da ga iskoriste, ne razumiju kako hakeri uopšte hakuju", izjavio je Grajm za The Sun.
 
"99% hakovanja se obavlja društvenim inženjeringom i putem softvera koji nije zakrpljen. Ništa od toga se ne može spriječiti bilo kakvim podešavanjima. Ako odluče da vas napadnu, bilo koja postavka na vašem telefonu ne može pomoći", objasnio je sajber stručnjak.
 
Četiri savjeta za bezbednost na internetu
 
Grajm je zato podijelio četiri savjeta koji mogu pomoći kako bismo bili bezbjedniji na internetu. Njegov prvi savjet je da ljudi postanu svjesniji trikova društvenog inženjeringa koje hakeri koriste.
 
To znači da je potrebno čitati o hakerskim napadima i biti na oprezu kada primite neželjenu e-poštu ili poruke. "Pobrinite se da nikada nikome ne dajete privatne informacije ako niste 100 posto sigurni ko je ta osoba", kaže on.
 
Drugi savjet je ažuriranje softvera. Tehnološke kompanije redovno nude bezbjednosne zakrpe u ažuriranjima, pa Grajm savjetuje da pripazite na najnovija ažuriranja na svom iPhoneu ili Androidu.
 
Treći savjet je da za prijavu koristite provjeru autentifikacije s više faktora. To znači dobijanje koda porukom (ili putem aplikacije za proveravanje autentifikacije) kada se negdje prijavljujete.
 
Grajm objašnjava da ovo predstavlja dodatni stepen sigurnosti u odnosu na samo korišćenje lozinke. "Ali zapamtite: nikada ne dijelite svoje kodove ni sa kim, čak ni ako to traži neko ko je naizgled prijatelj, član porodice ili kolega. Možda su i oni sami hakovani", naglasio je.
 
Četvrti savjet glasi da provjerite da li koristite različite (i veoma zahtjevne) lozinke za svaku pojedinu veb stranicu ili aplikaciju koju posjetite. "Možete koristiti menadžer za lozinke kao što je Apple iCloud Keychain da vam pomogne u tome", savjetuje ovaj stručnjak za sajber bezbjednost.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )