Foto: pixabay

Ljubiteljima piva sljedeća vijest neće se pretjerano dopasti.

Milioni litara napitka iz pivara Južne Australije pretvoreni su u električnu energiju u tamošnjem postrojenju za prera-du otpadnih voda. Ukoliko će ljubiteljima biti iole lakše - pivu, koje je umjesto u njihovim stomacima završilo napa-jajući objekte australijskog javnog komunalnog preduzeća, istekao je rok.

Usljed mjera predostrožnosti zbog zdravstvene krize iza-zvana novim virusom korona uvedenih u martu, na mnoge pivare, pabove i restorane stavljen je katanac. Rezultat zatvaranja? Bilo je neprodatog piva.

Posljedica iznenadno niske potrošnje alkohola bila je nikad veća proizvodnja struje iz obnovljivih izvora u postrojenju za preradu otpadnih voda Glenelg iz Adelejda.

Kapacitet je skočio na 654 MW tokom samo jednog mjese-ca. Količina električne energije iz piva je dovoljna za snab-dijevanje 1.200 domaćinstava.

U normalnim okolnostima fabrika generiše oko 80 odsto struje iz biogasa, međutim, pomoću novog resursa, gotovo je energetski samodovoljna. Pivo se ispušta u rezervoare u kojima se miješa sa muljem iz kanalizacije.

U maju je proizvedeno rekordnih 355.200 kubnih metara biogasa, a u junu 320.000 kubnih metara biogasa, ubaciva-njem 150.000 litara piva u energetski miks nedjeljno.

Javno komunalno preduzeće "SA Water", koje sprovodi ovu praksu, naglašava da se tako smanjuje količina otpada uz istovremeno povećanje upotrebe čiste energije i koristi za životnu sredinu.

Menadžerka Liza Hanan objasnila je da je pojačanje iz pi-vara dobrodošlo. 

"Na vrhuncu pandemije kovida-19 bili smo u prilici da pri-hvatimo pivo od industrije koje je trebalo da se odloži. Ono je zaista sjajan otpad za naš digestor zbog svoje visoke energetske vrijednosti", otkrila je ona i dodala da su na taj način na dobiti čak i njihovi klijenti zato što se kroz elek-troenergetsku nezavisnost snižavaju računi preduzeća, a posljedično i njihovi troškovi.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )