Foto: Mondo

Pošto je sterilna i ne daje mlijeko, Slavica je bila osuđena na klanicu. Zahvaljujući studentima koji su na njoj učili, krava će biti "penzionisana" i dobiće novi dom na Zlatiboru.

Nije neobično da se po koja životinja sretne na Veterinarskom fakultetu u Beogradu, ali kravicu Slavicu nisu samo zavoljeli studenti, već je postala hit i na društvenim mrežama.
 
Naime, studenti su pokrenuli akciju njenog spasavanja od klanice, budući da je sterilna, ne daje mlijeko i viđena je za nju. Kravica Slavica je poslužila studentima Veterinarskog fakulteta koji su je iznajmili kako bi mogli da uče i vježbaju u okviru nekih predmeta. Kod njih je provela tri mjeseca, dovoljno da se za nju veoma vežu.

Svake godine ljubaznošću farme Al dahra u ljetnom semestru fakultet dobija životinju na kojoj će da se radi praktična nastava. Životinje su ovdje obavezan vid sredstava za učenje, jer je fakultet jako teško završiti preko slika i animacija. Htjeli smo da napravimo akciju da je otkupimo, našli smo joj smještaj na Zlatiboru, kod jedne žene koja je pristala da se brine o njoj. Bilo je potrebno 150.000 dinara za njen otkup, i nismo se nadali tolikoj podršci, te smo za manje od 24 sata uspjeli da je otkupimo“, priča za N1 studentkinja Mina Bogdanović.
 
Upitana ko se sve javio, ona kaže prvenstveno obični ljudi koji vole životinje, ali i mnoge poznate ličnosti, među kojima je i pjevačica Jelena Karleuša.
 
"Ona je bila voljna da pomogne, ali u trenutku kada smo stupili u kontakt sa njom, novac je već bio skupljen", kaže Bogdanović.
 
Dodaje, međutim, da je krava velika životinja i ima dosta troškova oko nje.
 
"Jelena je raspoložena da pokrije dodatne troškove - za transport i hranu prije svega. Planiramo da za kravicu Slavicu na Zlatiboru napravimo posebnu štalu, vidjećemo da li će se javiti neki sponzor, a sa Jelenom ćemo se još dogovoriti o detaljima, za sada ništa nismo dogovorili. Čekamo da skupimo sve profakture da bismo mogli da vidimo koliko nam tačno novca fali", navodi Bogdanović.
 
Pojašnjava i da im je kravica Slavica služila za praksu iz predmeta Opšta klinička dijagnostika na trećoj godini. Dodaje da je to i prvi put kada se studenti susreću sa radom na životinjama na fakultetu. Što se kravice Slavice tiče, na njoj su radili preglede svih organa.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )